måndag 15 februari 2021

För mitt liv är värt mer än ditt?

Jag läser nyheterna varje dag. Många nyheter då jag vill se min omvärld från olika vinklar.
Det är sällan jag ser nyheterna då vi inte längre har någon "vanligt" tv, men jag läser mycket, vilket också gör att jag får en oerhörd tankeställare.
Jag ska citera exakt vad som ställde till det denna gången:
"Senast i torsdags bekräftade WHO att ännu ett utbrott pågår, endast tre månader efter det att det senaste ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa förklarades vara över".
Det går alltså ner en ridå framför mina ögon.
Detta är den första artikel jag har stött på kring detta och efter lite efterforskning blir det inte bättre. Det är alltså fastställt faktum att ebola härjar rundor i olika Afrikanska länder konstant.
Det upphör i princip aldrig.
Dödligheten på ebolan, beroende på vilken variant - eller mutation som nu har blivit ett sådant inneord - är mellan 25 och 90 procent.
Förstår du siffrorna?
Av tio smittade personer dör alltså mellan två och nio personer.
På 100 000 smittade så innebär det att mellan 25 000 och 90 000 personer dör.
Detta samtidigt som den djupt fruktade corona drar in över världen och i Sverige SAMMANLAGT på nästan ett år har dödat över 12 000 personer. 
För mig blir detta ett skämt och jag skäms för mig själv att jag inte har noterat detta tidigare.

Det stora ebolautbrottet mellan 2013 och 2016 fick ytterst få artiklar i Sverige då vi ansåg att det fanns viktigare saker att skriva om. Sedan dess har ebola dödat massvis men vem bryr sig!?
I Sverige har vi ju corona!
Hur skulle media och sjukhus agera om det var ebola som drog in?
För då hade vi kunnat konstatera att ishallen som stängdes ner för att agera som ett potentiellt bårhus hade behövts. Vem skulle då klappa sig på bröstet och säga att de gjorde rätt?
De som stänger ner men själv lever som vanligt?

Vi har alltså en sjukdom som skördar mer offer på en helg än vad människor här ens kan fundera på, för de är så upptagna med att vara duktiga. Alla andra sjukdomar i Sverige försvann när corona kom till världen och barn pratar om det som något som de alltid har levt med.
Corona. 
Ja, det kan vara jobbigt men statistiken kan inte pratas bort.
Antalet smittade är garanterat betydligt fler än vad som syns men antalet intensivvårdade och avlidna finns klarlagt, om än väldigt hypat. 
Ebola dödar effektivare och sprider sig snabbare men hallå liksom.. det är ju i något Afrikanskt land som få kan peka ut på en världskarta.
Varför bry sig?

Så ok. Du har en influensa.
Du har ont i huvudet, värk, frossa, tungt att andas... vad som helst.
Få blir sjukare.
Hade du fått ebola hade du förmodligen inte ens behövt fundera över vilka symptom du har för sannolikheten är stor att du redan hade varit död. 
Men det är ju inte här så varför bry sig?

Det finns annat i världen än corona om mina tankar går till de stackars människor som befinner sig i dessa utsatta områden i Afrika.
Dåliga hus, taskig hygien och fattigdom men trots det så ska de ha detta med..
Vad synd att de inte har corona med, för då kanske omvärlden hade brytt sig.
Se världen med lite perspektiv och inse att media väljer hur saker ska vinklas.
Västvärlden är uppenbarligen, enligt svensk media, viktigare än så mycket annat.