söndag 28 februari 2021

Vetenskapliga bevis för sunt förnuft?

Nya restriktioner.
Jag ifrågasätter precis allting.
Precis som vanligt.
Intressant i det hela är dock att andra partier plötsligt vill se de vetenskapliga beläggen bakom besluten och jag kan faktiskt inte hålla mig för skratt.
Vetenskapliga bevisen?
Sedan när blev de viktiga i politiska sammanhang?
Jag kommer från en kommun där alla sakkunniga sa nej till munskydd just för att det inte fanns något bevis för att det var fungerande samt att restriktionerna från högre ort hade en annan rekommendation, men nej. Gissa vad?
Politikerna struntade fullständigt i den informationen och letade tills de hittade en "expert" - mycket intressant benämning på en titel i något - som sa tvärtom.
Sen körde man igenom det man själv ansåg vara rätt.
Vetenskapliga belägg var alltså noll och ingenting värda för man satte sig över hela Folkhälsomyndigheten. Där fattar ju ingen någonting..
Vänstern vill att regeringen ska ha mer makt än densamma trots att det är Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkarna som kan detta, vilket blir lika märkligt som att Sverigedemokraterna vill ha evidens för att slippa symbolpolitik. Vad i hela friden är det då man har fört fram tills nu!?

Partiet som ville stänga ner hela Sverige, utan vetenskapliga belägg, säger nu tvärtom.
Spännande. Sakta men säkert blir man som alla andra.
Nedstängningar har ju verkligen visat sig vara effektiva såhär mitt i allting.
Länderna som var nedstängda borde kanske ha haft något bättre siffror i antalet döda och hade bara Sverige räknat på samma sätt som övriga länder - om alla länder hade haft en gemensam regel för att räkna dödsfall i covid - så hade det sett annorlunda ut.
Av de runt 13 000 som har dött hade cirka 10 000 av dem dött oavsett munskydd, nedstängningar eller utvärtes spritanvändning. Anledningen är nämligen att de redan var på väg till nästa ställe.

Så de nya restriktionerna som är på ingång.. jag tror varken de gör från eller till.
Som vanligt bygger mycket på storstadsregionerna och även om det är så att de krigar sig på bussar och annan lokaltrafik under rusningstiderna, så är det fortfarande på enstaka personer på bussarna där jag bor. Det gör att gemensamma regler över hela Sverige är lika meningslösa som att vi över hela Sverige har samma lagar för när vinterdäcken ska på.
Ok för övergripande rekommendationer, men till syvende och sist så kommer vi alla smittas oavsett.
Vaccinet som finns ger ungefär 70 procents skydd och för mig handlar mycket om placebo.
Är du i riskzon eller känner dig orolig så ta då det där extra hoppet, men övriga bör bättra på sina statistikkunskaper och inse att sannolikheten för att det ska hända någonting värre är obetydlig om du är normalt frisk. 
Risken är alltså betydligt större att du får cancer och dör av den, men få går runt och oroar sig för det hela dagarna. Jag är bara tacksam att jag bor här och inte i Afrika, för ett ebolautbrott skrämmer mig betydligt mer. Där säger nämligen vetenskaplig fakta att i snitt varannan person som smittas dör. 
Fundera på det.

Bild från svt.se