fredag 24 november 2023

Längre dagar så blir allting bra!

Tidöpartierna har beställt en utredning av Skolverket som nu säger att svensk skola kommer bli mycket bättre om barnen på lågstadiet går längre dagar.
Förslaget blir att det mesta av tiden ska läggas på svenska och matte för att resultaten i framtiden ska bli högre. För mig är detta rätt absurt.

Resultaten i svensk skola har sjunkit men för mig blir inte dessa resultat bättre av att de yngre barnen ska gå längre dagar. Den som har arbetat med dessa barn vet att det inte fungerar.
De orkar helt enkelt inte.
Den lärare de intervjuar i artikeln nederst säger likadant.
Detta cementerar fast min bild utav att enbart de som kan, ska ta beslut kring detta.

Skolan är inte till för alla, men alla anser att man har rätt att bestämma då man själv har gått i skolan. Det finns både goda och dåliga exempel, men ett sådant här förslag visar på att man inte har en tanke på att fråga dem som arbetar med dessa barn.
Dessutom skulle jag vilja påstå, att de barn som behöver mer kunskaper, absolut INTE ska gå längre dagar i skolan.
De skulle däremot fått kortare men intensivare dagar i en mindre grupp.

Detta följer samma mönster som politiker utan verklighetsförankring i verksamheten gör över lag. Man tänker att fler år och längre dagar löser alla problem.
Alla ska vara superakademiker!
När världens supermänniskor inte längre har något att äta, då blir det ett problem.

Jag älskar skolan!
Jag fortsätter att läsa konstant hela tiden och trivs med det.
Alla kan dock inte var sådana.
Det behövs människor som inte bara läser och det jag ser i framtiden om skoldagarna förlängs för de minsta, det är framtida tonåringar som inte längre orkar.
De pallar inte.

För ett par år sedan läste jag kring Storbritannien där barnen börjar tidigare i skolan. Resultatet har blivit att fler barn hoppar av skolan. Fler barn som mår dåligt.
Det är vad som väntas även i Sverige om vi kör igenom detta.