onsdag 22 november 2023

Och där försvann lekplatserna, för barnens bästa.

Jag kan inte skriva för alla människor.
Varken för alla svenskar, alla kvinnor eller alla Blekingar.
Jag känner mig dock väldigt säker i att alla med yngre barn i Hällevik, men även med barn upp i tonåren, känner sig oerhört frustrerade över vad som händer.

I somras togs ett beslut kring att den lekplats som Hälleviks skola använder skulle läggas ner. Märkligt i det hela var då att just den lekplatsen på Valnötsvägen är den nyaste av dem som finns i Hällevik.
Vid lekplatsen finns en fotbollsplats, en plats för att grilla, bänkar och diverse leksaker.
Ett mindre hus, gungor, klätterställningar..
Igår kom fritids från skolan gåendes dit.
Precis som man gör två gånger i veckan.
Döm av allas förvåning när hela lekplatsen är försvunnen.

Alla visste att den var hotad men de massiva protester som väldigt många framförde, då flera av oss ringde till kommunen och berättade hur viktig platsen är för fritids, så hoppades vi att den skulle vara kvar.
Men vem bryr sig?
Inte Sölvesborgs kommun iallafall.

Anledningen att lekplatsen på Valnötsvägen skulle bort var att det var för lite fotsteg på marken där och att det var för lite skräp i papperskorgarna. Tanken att det är gräs på lekplatsen eller att människor faktiskt tar skräpet med sig finns inte. Så långt har man inte tänkt.

Havelidens skola.
Den gröna med odörer och utan en skolgård har nu inte heller en lekplats att gå till.
Skolgården var redan för liten för mängden barn som går där, när man plötsligt insåg att taket inte var säkert. Stora delar av skolan är därför avstängd under tiden som man nu lägger om taket.
Skolgården är allt annat än funktionell.

Det absolut minsta man då kan begära är att kommunen åtminstone informerar skolan att den lekyta som finns ska raderas och sedan berättar när den ska tas bort. Där stod fritids med alla barn och undrade vad som hade hänt med lekplatsen!
På kommunens sida informerar man då istället om det pågående driftarbetet med att FÖRBÄTTRA kommunens lekplatser. De tänker alltså göra några bra någonstans, men först tar man bort alla andra.
Som att sälja sommardäcken och överlåta dem innan vinterdäcken är monterade.

Det vi invånare i Hällevik ska vara tacksamma för, är att det SKA komma en lekplats.
Kommunen vill bygga en i hamnen i Hällevik.
Det blir ju bra när skolans elever ska gå dit för ingenstans finns det ett övergångsställe och överallt är det vatten. Vid Avenboksvägen finns en liten lekplats som används av yngre barn, men till Valnötsvägens lekplats var det cykelväg hela vägen. En ordentlig med ett dike som avgränsade.
Säkerheten dit var därmed oslagbar.
Det ska bli spännande att se hur de ska garantera en hög säkerhet för de barn som ska över Hälleviks mest trafikerade väg när de ska till hamnen.

Vet ni vad som är värst av allt?
Kommunen anser att barnen har fått komma till tals i detta och att beslutet att lägga ner lekplatsen på Valnötsvägen är ett val för att sätta barn och ungdomars bästa i främsta rummet. Att den tas bort gör nämligen att unga vuxna som vill bilda familj kommer lockas till kommunen då den blir mer attraktiv med andra lekplatser. Så grattis alla ni som bor i området.
Ni är inget värda.
Inte skolbarnens önskan heller och ingenstans har någon av de som tar dessa besluten frågat oss som använder den. En allmän workshop om vad som önskas.. vad gulligt.
Ingen där inne bryr sig.
Varken om denna lekplatsen eller någon av de andra i småbyarna.

Såhär blir det när de som styr gör det för sig själv och hellre lägger skattebetalarnas pengar på egen lön. Området som blir kvar blir säkert ett bra tillskott när den säljs som en tomt, för det är i grunden det som är det viktiga. Vi är inte helt korkade vi som bor här. 
Detta är en fullständig katastrof.

Minns detta när ni ska rösta nästa gång!