söndag 5 november 2023

Sound of freedom.

Det är inte så ofta jag går in och tipsar om böcker eller filmer men det förekommer.
Filmen Sound of Freedom må ha fått dåliga recensioner av alla förståsigpåare och i det sammanhanget är jag ingen, men filmen är enligt mig något av det mest sevärda som finns att titta på.

Sound of freedom handlar om trafficking i Sydamerika och gör att jag mår illa.
Det är inte ok med vuxna människor som säljs som sexslavar, men denna filmen handlar om barn som handelsvara.
Barn som kidnappas och säljs som sexslavar.
Filmen börjar och slutar med autentiska filmsnuttar från övervakningskameror på barn som försvinner. Filmsnuttarna visar sekunder som förändrar livet för alla.
Tänker man då att det är halvstora barn, så är vissa av barnen blöjbarn.
Små barn.

Barn som i ett friskt samhälle ska vara hemma med föräldrarna dras in i en fruktansvärd verklighet.
Filmen bygger på en sann händelse där en polis som i vanliga fall jagar pedofiler räddar en pojke som i sin tur berättar att hans syster togs samtidigt som honom.
Polisen bestämmer sig för att hjälpa till och filmen är visserligen omgjord till en actionfilm med fruktansvärda inslag, men är detta vad som behövs för att belysa dessa hemskheter så ok.

Det skrivs att filmen är en kristen film, vilket jag inte kan se alls i den.
Polisen som filmen handlar om ska ha blivit dömd för sexuella trakasserier av kvinnliga vuxna anställda i företaget där han är och det är inte bra, men det förändrar inte filmen.

Filmen visar inga obehagliga detaljer mer än det uppenbara för vad barnen ska användas till, men detaljerna behövs inte. När flickan sitter ensam på en säng, intryckt längst upp vid kudden på kanten och den äldre mannen går in och drar för gardinerna i de sjaskiga hotellrummet så behövs det inga detaljer.
Man mår illa.
Mår illa över hur sjuka människor det finns i denna världen.

Filmen, även om mycket är fiktion, visar också en sanning som jag tror att många genom åren har missat. Det är inte alltid fula, äldre män som är problemet.
De som tar barnen är många gånger yngre kvinnor som själv har utsatts.
Barn litar lättare på en välklädd ung tjej än en äldre herre.

Filmen är oerhört viktig för man måste förstå att detta händer inte bara i olika sydamerikanska länder utan överallt. Det händer vid alla katastrofer att barn kidnappas.
Det händer i nästan alla länder.
Det gäller att alla friska vuxna reagerar och sprider detta budskap.

Se filmen:
Sound of freedom!