lördag 4 november 2023

Manligt att städa?

Stereotyper.
Något som i denna moderna PK-värld inte får finnas och fokus läggs på att radera ut de könsroller som har funnits. Eller.. vad de nu ska kallas. 
Det finns ju inte kön på det sättet längre.

Jag tillhör den gamla skolan och jag skäms inte för det.
Jag tror att det finns två kön, men sedan får man absolut byta eller kalla sig för vad man vill. Det är inte mitt att lägga mig i, men det finns två biologiska kön och det tänker jag inte ens diskutera.
Om jag tänker på hur en man eller kvinna ska vara så har jag förutbestämda mallar i mitt huvud som i det stora blir den ram som jag sedan går efter.
Jag tycker inte det är attraktivt med en man som lägger mer tid på sig själv än allt annat. En man som bryr sig för mycket om sitt utseende, kallar sig för feminist eller pratar bebisspråk med barn.
Det är nog det mest omanliga jag kan tänka mig.
En man ska säga vad den tycker, stå för det och kunna ta i när det behövs.

Å andra sidan tänker jag en kvinna som någon som har ett handlag med just barn utan att förminska dem, kanske inte är så stark eller har synliga muskler men som är bra på att multitaska.
Som kan se saker och är bra på att lära ut.
Har tålamod.

Det betyder inte att alla är på något av sätten, men det är den generella bild jag har.
Det betyder också att jag inte ser det som märkligt att det främst är kvinnor inom skolan, att främst män arbetar på bilverkstäder eller att vården är en "kvinnofälla".
Jag tror ju att de biologiska könen i grunden gör oss olika och därmed bra på olika saker.
Det är inget man ska skämmas för utan istället bejaka.

Nu har media gjort den fantastiska upptäckten att kvinnor fortfarande tar hand om fler hushållssysslor än männen. För mig blir detta ett frågetecken.
"Vi är fortfarande inte jämställda".
Ok.
Är det ett problem?
Jag bryr mig inte om hur andra har det i sitt hem, för jag utgår från att alla gör sitt bästa.
Varje familj gör vad som är bäst för dem.

Så om kvinnan då tar hand om de dagliga sysslorna mer än männen, så kan det faktiskt handla om arbetstider. För mig bör det vara så att den som kommer hem först från jobbet också sköter maten. Den som inte kör med barnen på aktiviteter kan ta en runda med dammsugaren och den som lagar maten kan få slippa disken eller tvärtom.
Det måste inte vara så.
Alla måste inte göra så.
Problemet är att politik och media tror att de kan tvinga alla in i deras norm.
Man tror att tvång genom ekonomin ska göra att fler män är hemma med sina barn.
Att man delar upp dagarna mer jämlikt.
Problemet blir att dagarna brinner inne då familjen inte har råd att ta ut dagarna och därmed hamnar barnen på dagis mycket tidigare än innan.
Är det sunt!?

Min praxis är: Sköt dig själv och skit i andra.
Så grannens man arbetar mer i trädgården?
Låt det vara så.
Så du lagar mest mat?
Då hoppas vi att du är bra på det.
Det finns en tid för allting, men att lägga sig i hur andra individer lever sitt privatliv.. det borde vara helt ointressant. Gör det som passar din familj bäst!