tisdag 16 juli 2024

EU bestämmer inte över världen.

Klädföretag rasar och svensk handel vill att regeringen ska markera på de kinesiska klädjättarna Temu och SHEIN. Det sistnämnda uttalas Sheeee in.
Klädföretagen menar att arbetsvillkoren är dåliga för dem som arbetar där. Människor i de kinesiska företagen mår inte bra.
Nej, det är fullt möjligt att det är så.. men.. har ni inte glömt något?

ZARA var på nyheterna för ett tag sedan om att de anställda inte ens fick raster. I Sverige. 
Det slutade man skriva om snabbt.
Majoriteten av alla kläder hos H&M kommer från Bangladesh för att det blir billigt för företaget.
Jag minns när Filippa K skröt om sina ekologiska kläder, när det sen visade sig att ullen till kläderna kom från djur i Sydamerika där man drog av pälsen när djuren levde.

De säger att kläder från de kinesiska apparna sys av barn. Ja, välkommen till en verklighet som många inte ser.
Är barnarbete det värsta som finns?
I Sverige verkar det så och här ska man helst slippa all form av sommarjobb fram tills att man är tjugo.
Man ska leka på fritidsgårdar och gulla med husdjuren samtidigt som man blir försörjd av föräldrarna eller söker bidrag.

Har man rest i dessa länder och sett hur det ser ut, vilket jag har gjort, så vet man att barnarbete inte är det värsta öde som kan drabba barn utan tvärtom.
Det är nämligen inte så att alternativet till barnarbete är skolgång, utan det är barnprostitution.
Är det bättre för barnen?
Det tycker inte jag.

För många år sedan när jag satt med i region Blekinge så önskade jag att vi som region skulle påverka Sveriges kommuner och landsting för att i sin tur kräva att barn till dem som gjorde sakerna vi köpte, skulle få skolgång.
Min uppfattning är att kunskap är makt.
Kunskap får man i skolan.
Vill man förändra världen så måste det ske genom kunskap!
Om regionen hade lagt till några ören för allt som köptes så skulle vi istället skriva in att vi bara köpte från just det företaget eller sen fabriken, om de visade att alla barn fick skolgång. Alla anställdas barn skulle få en betald skolgång, vilket inte är dyrt i Indien.
Då skulle vi kunna bryta mönstret.

Vad tror ni att de tyckte?
Inte ens de rödgröna höll med mig.  

Är då TEMU OCH SHEIN hemska?
Tyck det om du vill!
Jag har beställt från båda sidorna och har inga bekymmer alls med det. För mig är det absurt att en T-shirt i en vanlig svensk klädbutik kan gå på flera hundra för att det står ett märke på den. På lappen kan du ändå se att det är gjort i något av Asiens länder eller i Turkiet.

Tycker man att dessa sidor är så hemska och missunnar den svenska handeln, så får man se på andra delar. De vill att EUs lagar ska gälla även i Kina men grattis.. försök med det. Det kanske är den svenska handeln som är för dyr med alla skatter, och vems fel är det?
Just det, regeringen och politikerna.
Klaga där istället!

Låt människor göra sina egna val.