fredag 7 november 2014

Bjälken i ens eget öga.

För mig är det viktigt att alltid, oavsett vad det är och vad som hänt, se till sig själv. Vad gjorde jag för fel? Varför hände detta just mig och ingen annan?
De flesta gånger är det fullt möjligt, om man vill, att se att man själv inte är felfri.
Det finns dock alltid de som anser att det inte är så och dessa människor skrämmer mig.

Länken nedan visar på att över var tionde väljare som förra valet röstade på Moderaterna, nu valde att lägga sin röst på Sverigedemokraterna.
Som jag ser det kan man då välja att se det på två olika sätt, oavsett hur man vinklade det:
1. Alla andra röstade fel.
2. Vi gjorde kanske någonting fel.

Min tanke är denna:
Väljarna har aldrig fel.
Oavsett vad jag tycker om hur folk har röstat, kan jag inte påstå att de är dumma i huvudet, idioter, kalla dem för ditt eller datt. För saken är den, om fyra år är det de som åter igen ska göra ett val. Att i detta valet då gå ut och ifrågasätta dem istället för sig själv, är inte bra.

Självklart går det att skylla på medias vinkling, att vi har blivit baktalade av andra partier eller att de som bytte parti helt enkelt var främlingsfientliga och inte hade något alternativ tidigare. Det är det lätta sättet att se problemet på.
Min tanke är den att vi istället ska se till oss själva.
Vad i vår politik har nu gjort att så många väljare lämnade?
Varför gick så många Moderatväljare över till Sverigedemokraterna?

Jag har blivit påhoppad mer än en gång över att jag ska ge ett svar på detta men jag kommer skriva här precis som jag säger när jag är ute: Det är inte upp till mig att ta sådana beslut, inte till en viss stad eller till en viss region. Det är upp till partiet centralt att ta in alla olika distrikts tankar och idéer om varför för det är de som varit ute och talat med väljarna.
bibelfokus.se

Ett parti är alltid satt i förändring och den dag det stagnerar kommer det dö ut. Inget parti är idag vad det var från starten och det måste alla vara medvetna om. Jag har ingen lätt analys av varför valet gick som det gick men jag har väldigt klart för mig vad de väljare jag pratat med sagt: Moderaternas brist på invandringspolitik och partiets beröringsrädsla för ämnet gjorde att många väljare bytte. Så många gånger jag under valrörelsen hörde "Hade det inte varit för talet..".
Artikeln säger att det inte ska ha spelat någon roll men den anledning är den vanligaste jag fått.

Det har kommit mer än ett inslag efter valet om att Moderater i olika kommuner nu kommer samverka med Sverigedemokraterna i vissa frågor och många är de som tycker detta är fruktansvärt. Faktum är, att idag finns det till och med kommuner där Vänstern och Moderaterna samverkar, inte för att man tycker likadant i allt men för att det ska bli så bra som möjligt för kommunen i stora frågor. De personer som varit med i dessa inslag pekar på just detta; vi ska inte samarbeta men samverka i vissa frågor.

För mig är det viktigaste att den Moderata politiken får genomslag. Jag är inte Moderat för att jag till hundra procent tänker och tycker som partiet, utan för att jag håller med om det absolut mesta de står för. Dock inte allt.
Läggs det ett bra motion så kommer jag hålla med den oavsett vilket parti som har lagt den.
Läggs det ett förslag som är Moderat politik så kommer jag rösta med det om så Vänstern lägger det. För mig är det väsentliga att vi får igenom vårt tänk och politik, inte att vi måste ha cred för det.
Vad som sedan ska vara vårt tänk efter detta val, hoppas jag ledningen kommer fram till för en sak är säker. Något gjorde vi fel när så många människor valde bort vårt parti.

Jag är helt säker på, att om Moderaterna fortsätter i samma riktning och stänger ute en så stor del av Sveriges väljare, kommer vi backa ännu mer nästa val. Jag hoppas partiet gör en grundlig genomgång och helst av allt, går ut och frågar varenda medlem om vilka frågor det är som ska tas upp och diskuteras för att inriktas.
Står vi stilla, kommer vi sakta att försvinna.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/valjare-fran-m-till-sd-fler-an-vantat