lördag 1 november 2014

Att dömas för hur man ser ut.

Mörkrädd. Det är precis vad jag blir när en person i Sverige, är 2014 blir kallad för något denne själv inte vill. "Neger". För mig är det inget själsord så länge den som får det till sig inte upplever det på det sättet. Jag har varit mycket i Spanien och där betyder Negro/negra svart och är inget konstigt. För mig är det alltid så, att det är precis vad man lägger i ordet.
Att köra förbi i en bil och skrika detta åt en mörkhyad är dock fruktansvärt kränkande och rasism.

När jag fortfarande gick i den skola som nu ska bli obligatorisk blev det tjafs en gång. Tjafs som det kan bli mellan alla men en av tjejerna blev kallad för "j*vla svennehora" och hon svarade då med "j*vla blattej*vel". Tjejen som sa det sistnämnda blev avstängd från skolan medan den andre tjejen inte fick några konsekvenser. För mig är detta ett typexempel på två personer som menar exakt samma sak trots att orden inte är densamma och det rättvisa i det hela hade varit att ge båda samma "straff". Båda skulle få samma konsekvens.
livochrätt.se
Resultatet av denna händelse blev dock bara ännu mer irritation över att de inte behandlades lika av skolans ledning.

I det jag skrev och det artikeln handlar om är det en stor skillnad i.
Att kalla någon för något de inte vill, är fruktansvärt oavsett vad det gäller.
Rasism kan förekomma på många olika håll och är lika fel oavsett mot vem det är riktat eller vem som utsätts för det. Om du exempelvis sitter i rullstol, har ett speciellt utseende eller en hudfärg som inte passar den som ser det är risken stor att bli utsatt.
Jag förstår inte varför människor inte bara respekterar varandra.

Jag är uppväxt med att alla människor är lika mycket värda.
Deras utseende, hudfärg eller religion spelar ingen roll så länge de behandlar mig på ett bra sätt. Varför skulle jag då kommentera någon annan?

De människor som utsatt Alexander och hans bror, som utsätter människor runt om i Sverige och världen för att de inte "passar" in i den mall de anser vara ok mår gissningsvis väldigt dåligt själv även om det inte är någon tröst för de som utsätts.
När man måste kommentera andra människor i så negativa ordalag är något fel för så länge man inte har något positivt att säga ska man vara tyst.
Att vara negativ sprider inget positivt alls.
Jag önskar att alla dessa små människor kan bli större på ett bättre sätt.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smalandsnytt/alexander-atervande-hem-till-vanner-och-vardagsrasism