måndag 25 maj 2015

Vår hjälte! Mums Måns!

Hela Sveriges hjälte? Suck.
Måns har sjungit en låt, som vunnit en tävling. Nu är han allas hjälte!
Fantastiskt! Jag vet att det är jag som räknas som udda i detta, men jag kan inte förstå varför.

En hjälte i mina ögon, är en person som hjälper andra, inte genom sång, utan genom handling. Exempel på vardagshjältar återfinns främst inom vården och äldreomsorgen, enligt mig. Det finns riktiga hjältar med och ett exempel på en sådan är den polis i Mellansverige som slängde sig i en iskall å i vintras när en barnvagn, med barn i, rullat ner och ingen annan gjorde någonting. Det är en sann hjälte!
Ska jag då jämföra denna handling med någon som sparkar på en boll, en puck eller sjunger en låt? Nej.

Musik har varit mitt främsta intresse under hela mitt liv. Jag har musicerat sedan jag var fyra år och gör det fortfarande, dagligen. Mellon och schlagern är dock bara för mycket. Jag slutade följa det när det helt plötsligt blev fyra deltävlingar och när det i slutstriden är 28 länder. Det blir för mycket och för länge. Utöver det så slutade det för många år sedan att handla om musiken. Idag är det viktigare om deltagaren har skägg, klänning eller är gift med någon av samma kön. Etnisk härkomst är också viktigt. Hur många vet vilken tonart vinnarlåten gick i? Eller hur den är uppbyggd?
Nej, precis. Men streckgubbarna var oerhört coola..
De var otroligt musikaliska!
Tidningsrubriken; "En hunk i skinnbyxor", visar verkligen vilken del av tävlingen det är som är viktigast. Är de sexistiska med nu? För tänk om kommentaren hade varit liknande om en kvinna..

I torsdags, missade helt enkelt vilken dag det var, slogs teven på för att höra Sveriges bidrag då jag trodde det var finalen. Jag hade nämligen inte hört denna fantastiska låt tidigare då jag vägrar lyssna på skvalradion. Jag lyssnar främst på nyheterna och annars är det P1 då jag varken är intresserad av sporten eller eventuella, tillfälliga toppar från några artister. Det är inte så att jag missunnar någon annan att lyssna på detta, jag vill dock inte. Ni som vill, lyssna på.

Den sista veckan har jag sett gissningsvis hundra kommenterar om "Mums Måns" (Ser dessa människor inte att det är en särskrivning!?), vår hjälte och hur fantastiskt Sverige är. Varför?
Jo, för att en yngre man står på scenen och sjunger om hjältar. Väldigt gulligt.

eurovision.tv
Jämställt?
Måns Zelmerlöv vann nu schlagern, grattis!
Från hjärtat menat, grattis!
Det är verkligen väldigt roligt för dig!
För Sverige? Nja. För Europa? Nja. För framtiden? Nej.
När jag sedan går in och kollar hur mycket kostnaderna för detta spektakel ligger på undrar jag hur många som faktiskt tagit upp detta och funderat över vad som verkligen är värt någonting.
Våra skattepengar portioneras ut till olika delar av samhället. SVT och Sveriges radio är en av dem. Av deras budget ska det nu gå, om kostnaderna blir samma som 2012, 125 miljoner. Det är en hel del pengar. Jag är inte dum, jag är medveten om att det även genererar pengar till vårt land. Problemet som jag ser det blir dock att det är vi skattebetalare som betalar det, men vi får inte tillbaka pengarna då de istället går till enskilda personer. Detta är visserligen inte heller helt fel då det genererar skatt som sedan alla ska ta del av men jag anser det fortfarande inte vara ok.

Hade jag fått välja vart mina inbetalade skattepengar skulle gå, hade jag hellre sett att de gick till skolan eller äldreomsorgen här i Sverige. Ännu hellre kunde de gått till UNHCR eller någon annan liknande organisation. Människor svälter ihjäl i världen och 125 miljoner kronor hade gett två miljoner vattendunkar eller två och en halv miljon påsar med nötcreme som kunde förhindrat svälten. (UNHCR)

Tror ni nu att jag avskyr musik? Absolut inte. Men, alla ni som nu tittar på schlagern för att ni älskar musik, varför inte lyssna på det på radion istället? För det är väl musiken ni är ute efter?
Det räcker att se och höra PK-eliten i hela sändningen för att bli trött.
Ni är väl politiskt korrekta?
Ni är väl feminister och tänker på att det ska vara exakt lika många med av varje kön, med samma kroppsbyggnad och etnisk härkomst?

Rättvis skulle jag med anse att jag är för på samma sätt som jag inte anser att det här med musiktävlingar är viktigt, på samma sätt anser jag idrottstävlingar vara en katastrof. Jo, jag är både musik och idrottslärare. Att lära ut ett ämne handlar dock inte om att lära eleverna vem som hoppar längst, springer snabbast eller gör flest mål. Inte heller att kunna vilka deltagare som är med i schlagertävlingarna eller vilka låtar som har varit med där. Anser någon att det är fel så får man ta det med skolverket. Det är nämligen de som anser att det inte är viktigt.

Juvenalis sägs ha sagt "Bröd och skådespel" för dryga 2000 år sedan. Det hänvisar till att så länge men kan blockera folket med onödiga saker, lägger de inte sig i de viktiga. Tänk, det fungerar fortfarande för starta en idrottsmatch eller skapa en musiktävling, så kommer varannan människa i hela Sverige sitta platsad framför teven.
Mig lurar de dock inte.

http://www.svt.se/kultur/lofven-fira-ordentligt-sa-ringer-jag-pa-mandag
http://www.svt.se/kultur/sa-hyllas-var-mans-i-varlden