onsdag 20 maj 2015

Styrkan i att erkänna sina fel.

Bergwall/Quick är nu frikänd. Lambertz som var den som dömde honom, vägrar in i det sista erkänna sina fel och slänger hellre missarna runt sig. Hannes Råstam, som var en av de som verkligen såg till att rättvisan äntligen skipades, har gjorts till åtlöje av Lambertz.
När ska han ge upp?

Den som jobbar inom rättsväsendet ska kunna urskilja verkligheten och rättvisa ur all bevisning som kommer fram. De ska inte skapa en uppfattning för att sedan blint följa den, de ska följa bevisen.

Jag har full förståelse för att detta är väldigt jobbigt för honom men när ska han erkänna sina fel?
Quick var inte helt oskyldig till allt men bevisen säger att han inte mördade alla de personer han satt inne för. Vill inte Lambertz själv att rättvisa ska skipas?
svt.se
Eller han har hellre rätt?

Hannes Råstam gjorde det till sin livsuppgift att få fram rätt fakta och ingen kan klandra den journalistik han utförde. Lambertz har dock gjort sitt bästa för att förnedra och prata ner allt han gjorde. Så pass att den avlidne Råstams barn gjorde en debattartikel och bad honom sluta.
Jag stämmer upp i deras kör.

Bergwall/Quick är kanske inget litet vitt ulligt lamm men helt uppenbart var han dömd på förhand. De såg hellre att han satt av straffen än den skyldige vilket har lett till att många förövare är fria idag, som inte borde vara det. Det finns mördare där ute som har klarat sig undan rättvisan.

För några år sedan såg jag ett program från USA som handlade om när människor blev mördade. Ett av deras största problem var att kolla upp alla som påstod sig vara skyldiga. De hade många gånger massvis med människor som erkände sig skyldiga till de mest brutala saker. Varför var egentligen inte huvudpoängen utan poängen var att de var tvingade att bevisa vem som hade begått brottet. I Sverige hade detta kanske lett till att mängder av människor satt inne för samma brott för erkänner en sjuk man något, måste det han säger vara sant.

Jag hoppas att alla de mördades familjer kan få ro i sina själar trots allt detta som uppmärksammas. Ingen förälder, eller något barn, någon anhörig, borde få vara med om att en älskad blir mördad. Alla vill garanterat åt den skyldige, men garanterat vill få av dem att en oskyldig ska sitta dömd för brottet.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/lambertz-ett-pinsamt-fel-och-det-beklagar-jag