måndag 12 september 2016

Vad hemskt..

Den sämsta julkalendern genom tiderna kommer inte visas igen.
Buhu. Vad sorgligt..

Nej, det tycker inte jag.
Det skrivs om denna julkalender, att det är den mest sedda och det är fullt möjligt.
De vet dock inte varför den är den mest sedda.
De avsnitt jag tittade på såg jag för att bilda mig en uppfattning och med mitt historieintresse kändes hela kalendern fel då saker som inte bevisat varit en del i historien fanns med och då uppenbara fel i den ger barn/ungdomar en felaktig bild av hur det var förr.
Att kalla det för en julkalender tycker jag är en katastrof. En julkalender är för mig exempelvis Sunes Jul. Jacobsson och Olsson är inte bara duktiga på att skriva ungdomsböcker, de kunde göra en bra julkalender med!

En julkalender får gärna vara historisk men då ska den vara korrekt.
Att läsa att mängder av lärare frågat efter den i undervisningssyfte blir mycket märkligt då den inte stämmer. När jag läste in samhällskunskapen i Härnösand fick jag en riktigt bra lärare med fantastisk litteratur. Litteratur som omvände mycket av det tänk som skolan alltid har lärt ut.

Vikingatiden beräknas ha börjat med överfallet i Lindisfarne 793 e.Kr. Munkarnas anteckningar berättar om hur de sprang när de såg skeppen, om nordmännens raseri, hur de överföll dem och betedde sig som djur i princip. Två viktiga saker i det är:
1. Om vikingatiden anses ha börjat med detta anfall är det anmärkningsvärt att de sprang när de såg skeppen. Det i sig tyder nämligen på att vikingatiden borde ha börjat betydligt tidigare.
2. Du kan aldrig lita på en text skriven mot någon då enbart den som kunde få ner detta till eftervärlden kunde peka på sin sida. Om vikingarna hade antecknat sina färder för framtiden, bättre än vad de gjorde, är det fullt möjligt att historien hade skrivits annorlunda.
Bevis finns nämligen bara från en källa och den kan ha skrivit vad som helst då det inte kan kontrolleras.

"Julkalendern" visar vad som åts, hur man gjorde och hur människor var klädda. I många fall stämmer det säkert men i lika många fall så stämmer det inte. Ingen kan dock bevisa något av det vilket borde framhävas tydligt.
Detta gäller alla tider och källor ska tydligt visas.

Jag är lärare och anser att kunskap är bra.
Alla sätt att få in kunskap på är bra men när det blir kunskap som ska baseras på godtyckliga tankar och idéer, med helt uppenbara fel för tidsåldern, då är det bättre att göra ren fiction.

Barnen Hedenhös var härom året. Ingen påstår att det verkligen var så och ingen säger emot. Det är en trevlig saga/berättelse för barn med roliga inslag. Jag ser inte felet med en sådan julkalender.
Jag ser fram emot att "nya" Sune ska fira jul i 24 avsnitt. (Min förhoppning)
Då ska även jag bänka mig varje morgon eller kväll.

http://www.svt.se/kultur/svt-erkanner-julkalendern-kommer-aldrig-mer-visas