fredag 21 oktober 2016

Nya traditioner på väg!

Ranas man tände fyr på henne.
Anledningen var att han varit otrogen och att hon konfronterat honom om detta. Inför andra människor. Straffet blev att hon skulle brännas men Rana överlevde trots alla de skador han åsamkade henne.

Artikeln berättar att läget för kvinnor i Afghanistan inte är lätt då traditionen säger att det är ok att utsätta dem för våld. Det är för mannen berättigat att misshandla den kvinna de lever med. Han står över henne och hans värde är högre än hennes. Våldet har inte heller några begränsningar då sjukhusen fylls på med kvinnor som bland annat, som Rana, har blivit svårt brännskadade.
aftonbladet.se

Artikeln berättar dock att kvinnorna nu börjar säga emot. Det finns de som vågar sätta sig upp mot de invanda mönster som finns, mot den kultur som finns mot kvinnor och anledningen är att de har fått tillgång till kunskap genom att studera.

Betyder då detta att alla afghanska män tänder fyr på sina kvinnor?
Nej, självklart inte men jag vill att vi ställer nästa fråga:
Hur många svenska män skulle tända fyr på den de lever med?
Jag är rätt säker på att det åtminstone hade blivit en tidningsartikel av det.

Artikeln berättar att detta är en vanlig tradition i Afghanistan. Män står över kvinnor i dessa länder så vill mannen ha sex, så har han det. Vill han bestämma, så gör han det. Vill han att kvinnan ska utplånas, då ordnar han det. Det ingår i den kultur och den tradition de lever i.
Detta är Afghanistan och deras sedan många år invanda sätt att leva.

Afghanska män är den näst största kategorin av människor som söker sig till Sverige sedan invandringen drastiskt ökade. Det finns säkert någon kvinna bland dem men den absolut största majoriteten av dem är män.
I Sverige lever män och kvinnor, oavsett vad fru Romson ansåg, som jämlikar.
Kvinnan får bete sig precis som de vill. Skulle hon springa runt lättklädd, ragga på andra män och dricka sig plakat så må maken få bli arg men att tända fyr på henne fungerar inte.
I Sverige gäller kvinnans NEJ i alla lägen.
(Även om det inte känns så efter de sista årens tidningsrubriker)

De som då inte anser att det blir en krock mellan dessa läger;
Har ni läst artikeln?
Jämför hur kvinnor har det i Afghanistan, hur deras tradition ser ut, och tänk sedan hur svårt du som enskild individ har för att förändra invanda mönster.
Alla de afghanska män som kommit till Sverige, släpper de sina rötter när de träder över landsgränsen?
Jag har ytterst svårt för att se det och min rädsla är att vi i framtiden kommer få se väldigt hemska reaktioner på saker som för de flesta svenska medborgarna är fruktansvärt.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/rana-talar-for-tusentals-afghanska-kvinnor
http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Statistik/Asylsokande---de-storsta-landerna.html