onsdag 30 augusti 2017

Ett tudelat beslut.

Lärarna får inte byta arbete längre.
Facket är emot det men Växjö kommun anser sig göra rätt.
Jag håller med dem.
svt.se

Ser jag på min roll som lärare tror inte jag att man gör ett vidare bra arbete om man tvingas att vara kvar på sin plats. En viss arbetsmoral finns dock och skulle det vara en katastrof kan man bli sjukskriven. Ser man till anledningen till att man har ett arbete är det dock inte lika svårt.
Läraren är till för eleven, inte tvärtom.

Som jag ser det måste elevens fokus vara det viktigaste och skulle det då vara så att man inte trivs på sitt arbete är det inte hela världen att vänta i fyra månader. Det är nämligen ungefär så länge som en termin varar.

När många byter arbete bör det dock läggas en enorm energi på främjande arbete för personalen. Om inte skolan har en bra sammanhållning som gör att alla trivs så blir det ett bekymmer.
Inte bara för den enskilde individen utan för alla och framför allt för barnen.
Elevernas fokus måste vara prio ett.

Detta med att göra saker med en personalgrupp är oerhört viktigt.
Jag har varit på skolor där inte vikarien fick sitta vid samma bord som de anställda och jag har deltagit i väldigt mycket olika aktiviteter på olika skolor runt om i kommunerna.
Den skola jag arbetar på nu, och förhoppningsvis kommer stanna på väldigt länge, har ett fantastiskt bra personalfrämjande arbete som gör att alla trivs.

Alla skolor får samma peng till en sådan sak som personalfrämjande sen är det upp till chefen på varje skola att bestämma vad som ska göras för den pengen.
Min chef, även om jag är emot överraskningar av alla de slag, sköter detta på ett otroligt bra sätt. Hela personalstyrkan är en grupp som drar på samma håll och detta i sin tur blir bra för alla. Jag önskar att alla skolor skulle få ha det så.
Vi har inga som söker sig från min arbetsplats utan det är tvärtom och det är ett gott tecken på att arbetsmiljön är riktigt bra hos oss.
Växjö kommun har uppenbarligen problem på vissa ställe och trots att jag tycker det är fel att inskränka på varje persons frihet över att arbeta var de vill, förstår jag syftet med denna reglering.

Tanken är att det ska vara för elevernas bästa.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/har-far-lararna-inte-byta-jobb-mitt-i-terminen