torsdag 3 augusti 2017

Lördag hela veckan..

En elev ville vara ledig några timmar varje fredag för att kunna be men rektorn satte stopp och har nu fått stöd av DO. Pojken har inte blivit kränkt då han inte fick vara ledig för att be.
sr.se

Detta kan bara hända i Sverige.
Jag kan inte ens tänka mig att något annat land är beredda att gå så långt som vi.
Varför i hela världen skulle någon få vara ledig för att be!?
Sverige är inget religiöst land och trots att vi har religionsfrihet så står, fortfarande, lagar och regler över. Trots att inte gymnasiet är obligatoriskt så är det närvaroplikt när man har valt att gå där.

Jag är tacksam över att DO har satt ner foten.
Det händer tyvärr för sällan.

Det här med rättigheter och skyldigheter borde vara ett krav att få inpräntat när man kommer ny till ett land. Vi är nämligen väldigt duktiga på att förmedla rättigheter och i många av dessa finns det en egen drivkraft. Jag har suttit med och sett överklagandena hos många av de invandrarfamiljer som inte anser att försäkringskassan gör rätt.
Jag skriver invandrarfamiljer för det var i princip bara sådana överklaganden.
Det fanns svenska namn med men de var betydligt färre om ens några ibland.
Självklart kan det vara så att just de handlingar jag fick såg ut såhär men inga andra men jag betvivlar att det var så.
Det klagades över att bidragen var för små och trots att det ingår kläder till barnen i den summa som är uträknad krävdes det mer pengar.
Och mer pengar.. och så vidare.

Skyldigheterna har många betydligt svårare för.
Det var alltså inte ok att tafsa på människor?
Skatta för bilen?
Va?
Svenskt eller Europeiskt körkort!?
(Jag bara väntar på en allvarlig olycka där föraren inte har något giltigt körkort.)

Det anses tydligen vara en rättighet att gå iväg och be en gång i veckan.
Viktigare än att lära sig svenska och gå i svensk skola.
Jag blir inte förvånad.
Det är oerhört svårt för många människor som inte är födda i Sverige att inse det faktum att religion för oss inte är viktigt. Religion är en bisak, en syssla som någon väljer och absolut INTE något som står över allt annat.

Jag tycker det är märkligt att det finns undantag som räddar vissa elever och jag hoppas att de kommer försvinna. För många år sedan skrev jag om det undantag som laestadianerna i Tornedalen fick för er som nu tycker att jag bara jagar en religion. Svensk lag ska gälla alla oavsett vilken gud du tror eller inte tror på.

SJÄLVKLART ska inte bön få stå över närvaroplikten på gymnasiet och absolut inte över skolplikten dessförinnan. Det borde inte vara något konstigt alls.

http://t.sr.se/2vhUBfk