tisdag 12 juni 2018

Att inte straffa den som ligger.

Jag tror på forskning och vetenskap.
Många säger att vetenskapen är tvetydig och det må så vara, men de försök som gjorts i Portugal är entydiga. Avkriminaliseringen av cannabis har gett fler människor ett bättre liv.
Det är inte längre så mycket inbrott och stölder för att få tag i pengar och den som har ett missbruk behöver inte längre vara rädd. De kan berätta om sitt missbruk och få hjälp utan att riskera att straffas för det. En avkriminalisering innebär att du får ha cannabis för eget bruk på dig.
Skulle polisen ta dig med mer får du välja mellan omedelbar vård och fängelse.

Många är rädda för att droganvändning går upp när detta sker men statistik och forskning säger det motsatta. Då människor kan fångas in betydligt fortare minskar missbruket.
Till skillnad från vad många tror så betyder inte en avkriminalisering att det blir lagligt och både langning och smuggling är fortfarande straffbart.
Skillnaden blir att människor nu får vård då alla som tas med narkotika på sig måste sitta ner i ett hälsosamtal där bland annat en läkare sitter med.

Portugal har haft sin modell i 17 år.
Fler och fler länder tittar dit och min förhoppning när jag drog igång detta för så många år sedan var att Sverige skulle bli ett av de länder som följde efter.
Nu blev det inte så.
Norge vann över oss och kommer införa detta inom tre år.
Detta gör mig oerhört glad för med detta vettiga tänk inpå husknuten, kan fler människor här förstå att det är helt rätt väg att gå.
Uruguay och Kanada har redan implementerat tänket.

Jag tror att det okända många gånger är något man skyr.
Många fastnar i tänket att droger är något farligt vilket det är.
I Norge har man tänkt till lite extra och tänker ett drogmissbruk som en sjukdom. Sjukdomar ska inte bestraffas utan bemötas med vård och jag håller med.
Avkriminalisering innebär dock inte att det blir lagligt!

För några år sedan var jag med i radio P4 här i Blekinge, i en debatt mot en socialdemokrat i min hemkommun. Uppenbart var han inte påläst för när reportrarna väl förstod att jag inte vill göra droger lagligt så förstod de inte hans argument.
När de förstod att jag inte anser att droger ska delas ut på gatan utan att användandet skulle resultera i vård, förstod de vad jag menade.
Samhället hade sparat miljoner på detta och allt man behöver göra för att se det är att läsa in sig på hur Portugal har gjort. Norge gör nu slag i saken och jag hoppas att det till slut kommer resultera i ett likadant beslut här i Sverige även om det är en lång väg dit.

Det är en sak att tro på något som inte finns, men här finns det forskning som är väldigt tydlig.
En avkriminalisering av cannabis innebär oerhörda förbättringar gällande personligt lidande och vinster för samhället i stort.

Nederst finns en länk till en sida som jag blev kontaktad om för ett par månader sedan.
En organisation som tänker likadant som mig valde att göra reklam för de tankar jag haft i hela mitt liv. Tack för det!

Jag blir ständigt nerröstad i denna fråga men likt tänket kring Sprututbytesprogrammet, som jag var för från start trots mitt partis ogillande, så är min övertygelse att de i framtiden kommer titta tillbaka och ifrågasätta varför inte detta genomfördes för länge sedan.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/norge-forandrar-narkotikapolitik-gar-efter-portugisisk-modell
https://cannabiskrysset.org/2018/05/19/emilie-pilthammar-m-i-blekinge-lans-valkrets/