lördag 23 juni 2018

På en skala.

Politiskt räknas jag förmodligen som blå.
Vilken blå färg jag är beror på frågan.
Jag är väldigt liberal, tillåtande, inom drogproblematiken och gällande exempelvis aktiv dödshjälp, men tvärtom väldigt gammaldags i frågor kring skolgång och invandring.
Jag intresserade mig för politik redan på nittiotalet och alla är väl barn av sin tid, jag är åtminstone från min.
svt.se

Cirkus må vara roligt för både barn och äldre, men jag har så länge jag kan minnas protesterat mot att djur ska få behandlas som de gör.
Jag har inga bekymmer med stora zoo men att djur ska behöva åka runt i bur och uppträda på kommando, det tycker jag är fel.
Allt beror visserligen på vilket djur det är men för mig är alla "exotiska" djur fel.
De kan helt omöjligt få leva som de ska göra.

För mig är frågan viktigare än partiet och här tycker jag regeringen gör helt rätt.
Elefanter och sjölejon förbjuds att ha på cirkus i Sverige.
Jättebra!

Dessa djur är inte domesticerade och har levt för kort tid i fångenskap för att ha acklimatiserat sig till den miljön. En elefant kräver stora ytor med savann och skog om vartannat. Ett sjölejon behöver ett hav för att röra sig. Åtminstone ett större vatten och det finns inte i vagnen där den bor.

Filmen Water for elephants satte detta på kartan för några år sedan, mysig film om du inte har sett den, och den är lika aktuell än idag.

Röster höjs om att det inte blir en riktig cirkus utan dessa djur och så kan det vara men det är ändå betydligt viktigare för mig att djuren har det bra än att vi människor ska titta på dem och jubla.
En elefant ska inte bo i norra Europa i en liten vagn, de ska springa fritt..

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-elefanter-och-sjolejon-forbjuds-pa-cirkus