torsdag 19 november 2020

Dags för en ny diskussion?

15 timmar.
30 eller 40 timmar.
Beroende på var i landet du bor så ser det olika ut och fast att det har gått så lång tid så anser jag ändå att systemet är fel. De gratis timmarna på dagis/förskola är ett kommunistiskt tänk om att föräldrar inte klarar av att ta hand om sina barn.
Nu sparkar människor bakut, men det handlar inte om att det inte är bra där du lämnar dina barn. För mig handlar det om en princip kring att staten och kommunen inte ska lägga sig i hur du väljer att göra med dina barn så länge du håller dig inom lagens ramar.
Det är inte staten eller kommunens ansvar att ta hand om dina barn och du bör själv betala för det om du anser att det ska vara så.
Problemet är, speciellt när man läser artiklarna, att den generation som nu föder barn är så inkörda på att de inte är det bästa för sina barn. De tror att barn måste gå på dagis för att må bra.
De tror inte att de själv kan ge det till barnet som barnet behöver.

För mig handlar det om att föräldrar ska bli föräldrar igen.
Skaffar du barn?
Ta hand om dem!
Måste du jobba så självklart ska du kunna det, men om du är arbetslös eller föräldraledig så måste det vara upp till dig att engagera dig och roa dina barn. Det är definitivt inte samhällets roll.

I artiklarna nere är förskollärare som vädjar om att just femtontimmars-barnen ska hållas hemma. Anledningen är som jag ser det att de vill minska trycket, antalet barn och slippa ta in vikarier om någon är hemma. Helt förståeligt enligt mig.
Jag hade nog inte ens funderat över det för enligt mig är det en självklarhet.
Det skapar dock protester.
Hur kan man protestera över mer tid med sina barn?

Som jag ser det är det mycket som är fel kring detta.
För det första anser jag att maxtaket för dem som faktiskt betalar är helt fel.
Här får man idag betala lika mycket för ett barn som är där tre timmar i veckan som för ett barn som i princip bor där. Att man till någon del finansierar platsen från övre nivå kan vara ok men min övertygelse är att de där föräldrarna som alltid kommer för sent eller alltid har långa dagar för barnen, de hade dragit ner på dem om kostnaden ökade proportionellt gentemot hur mycket barnen är där.
För någonstans måste den stora frågan komma in:
Varför ska alla andra betala för att du väljer att lämna dina barn femton timmar i veckan?
Eller varför ska du betala för att några barn har veckotimmar som är betydligt fler än en heltid?

Om det nu är corona och det blir ett stort tryck på olika instanser så självklart borde de kunna dra in de platser som egentligen inte behövs.

Bild från svt.se