söndag 31 januari 2021

Ingenting är gratis.

Funderar.
Funderar åter igen och till slut så rinner tankarna över för någonstans kan jag inte låta bli.
Finns det något som är gratis?
Luften vi andas eller havet vi badar i?
Nja, det är en sanning med modifikation.
När kommunen då delar ut gratis broddar till människor över 65 år?
Är det gratis?
Nej, det är inte gratis. 
Det är skattepengar som har kommit in, men som sedan skickas ut för att det är val nästa år. Tanken på att alla över 65 år skulle få broddar fanns inte med i något program så länge som jag satt med och det är inget jag hade förespråkat och det av flera anledningar.

Nummer ett är det faktum att sjukvård och preventivt tänk inte faller inom kommunens ramar utan det är regionens ansvar. Nummer två är det faktum att kommunen plötsligt blir en konkurrent till de som faktiskt säljer broddar. Nummer tre är att du plötsligt särfördelar väldigt många människor som kanske hade behövt de där skydden lika bra som den som är 65 år eller äldre.
Jag tror på den egna individen och de val den ska göra varpå jag tänker som med munskydd. Vill du som privatperson ha denna produkt? 
Varsågod och köp den själv och se till att de där pengarna som skulle läggas på valfjäsk istället skulle lagts på att halkbekämpa ordentligt överallt, vilket faktiskt gynnar alla kommuninvånare.

Det är nu några kommer säga att det är jättebra för det kostar faktiskt att laga brutna ben, handleder, fötter och höfter.. allt som kan gå sönder vid ett fall. Jo, det gör det även för dem under 65 år.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gjorde för ett par år sedan en utredning just kring fallolyckor där de som är mest utsatta för skador kring att ha halkat är kvinnor mellan 40 och 70 år. 
Det är alltså de som först och främst skulle ha skydd om nu någon skulle ha det, men istället väljer man ut en grupp taget ur luften för att det ska se bra ut.
Värst drabbade är månaderna december och januari. 
Kommunen delar ut broddarna när januari är halvgången.
Varför halkar då människor?
Jo, den största anledningen är att det inte är grusat eller saltat där man går.

Det är såhär valfjäsk fungerar för de där 600 personerna som har fått ut skydden som de själv faktiskt redan har betalt tillsammans med alla andra i kommunen, så är de bara lyckliga att de har fått dem. Tanken kring att det faktiskt inte är gratis finns inte där och det är precis det som fastnar.
En snabb googling visar att du kan få halkskydd för runt hundralappen.
Pengarna de där halkskydden har kostat, kunde därmed inneburit en trevlig leksak i en park eller ett helt nytt skolmaterial i en skola.
Det kunde även ha inneburit en extra fika till alla som bor på kommunens boenden, eller varför inte till personalen som får passa för varandra när det blir bekymmer med vikarier.

Nummer ett för alla borde vara att fundera över vad de verkligen vill att deras skattepengar ska gå till för det här med att dela ut saker är bara ett spel för galleriet. Skattemedel ska gå till att finansiera den verksamhet som kommunen måste ha. Alla pengar som blir över ska tillbaka till kommuninvånarna så att de själv kan välja vad de vill köpa för dem.

Broddar/halkskydd?
Jättebra!
Använd dem gärna men tro inte att de är gratis för du har betalt för dem helt själv, med hjälp av några andra som också arbetar i kommunen.