söndag 9 april 2023

Minns ni Minority Report?

Minority Report är en film med Tom Cruise från 2002.
Den handlar om att man tekniskt har gjort så stora framsteg att man vet när brott ska hända - innan de händer. Det gör att staten fångar in människor och straffar dem innan de har begått brottet. 
En fantastisk tanke men ack så fel. 
Självklart finns det någon som kringgår detta och hela systemet kraschar till slut. Det visar sig att människor som tänker begå brott, inte alltid genomför dem.

EU tänker nu införa ett system där de kan se ALLT. De kan se privata sms mellan privatpersoner. 
Det betyder med andra ord att om du skickar ett meddelande där du har med en bild på ditt barn utan kläder, så kan du åka dit för pedofilbrott. 
Tanken är självklart god, då de vill motverka diverse pedofilbrott och att barn ska bli utnyttjade.. men.. är priset det rätta?

Datorer kan kolla av allting, men en människa måste kontrollera. Det betyder att det kostar pengar. MYCKET pengar. Hur ska det finansieras?
Höjd EU-avgift?
Vi betalar redan cirka 50 miljarder kronor i avgift varje år, men är vi beredda på den kostnad som kan tillkomma?
Jag tror inte det och jag tror inte att människor anser att detta integritetsbrott är ok.
Vill du att någon ska kolla allt du skickar?

Om det är så att de kunde garanterat att ingen skulle plockas in eller utsättas som inte är pedofiler så ok, men jag anser att gränsen sätts för lågt här. Jag varken skickar eller lägger upp speciellt mycket bilder i sociala medier och aldrig på barnen.
Många gör det dock konstant hela tiden och anser att det är det korrekta.
Min ståndpunkt är att EU ska sluta lägga sig i enskilda länders saker och måste man gå igenom varenda mobil i hela Sverige för att hitta detta... hade det känts ok?
Jag tror inte att det är det bästa sättet.
Jag vill inte ha ett Minority Report som bygger på gissningar.