måndag 26 juni 2023

Djuren är människans slavar?

Filosof. 
Något som enligt mig de flesta kan kalla sig.
Genomslagskraften är dock olika för dem alla och tydligen är Singer någon som är viktig då han får mycket plats. Han anser att människan behandlar djur som slavar och menar att behandlingen är en form av rasism.
Han tycker att djur ska ha samma rättigheter som människor och har varit aktiv inom djurrättsrörelsen i flera år. 

Att djur inte behandlas så bra alltid, det kan jag hålla med om. När jag ser djurtransporterna så brukar jag med tycka synd om djuren. Jag skulle dock aldrig jämställa det med slavhandeln för det som då skulle vara rasism enligt mig, det är att mörkhyade människor skulle degraderas till djur och inte tvärtom. Anledningen till att slaveriet var så fel var ju att det var människor som behandlades som djur, inte tvärtom.

Djur ska självfallet behandlas med respekt!
Men, man måste förstå att det fortfarande är djur. Det finns alltid de som tänker på ett annat sätt och så må det vara, men för mig kan det bli absurt.
Om en människa och ett djur sitter i en båt som kantrar och man bara kan rädda en av dem så bör ingen behöva tveka. Jag hade aldrig räddat mitt husdjur före en annan människa. Aldrig.
Det kan visa att jag är kall, eller att jag helt enkelt gör skillnad på djur och människor.

Jag har varit vegan och vegetarian i omgångar.
Jag klarar mig helt utmärkt utan kött men slutade inte äta det av moraliska skäl utan för att jag helt enkelt inte tyckte det var gott.

Husdjur. Jag skrev för ett tag sedan kring just detta då många värderar sina egna husdjur högre än människoliv och så får det vara men jag förstår det inte. Jag tror det var UNHCR eller liknande organisation som häromåret räknade ut att om vi la lika mycket pengar på att hjälpa u-länderna som att köpa mat till husdjur, så hade svälten försvunnit. Barn som föds i andra länder kan inte hjälpa det och blir många gånger till genom våldtäkter. Ingen valde dem.
De blev inte valda, men de lider.
De dör.

På sommaren kan man sedan se människor som kör runt sina husdjur i barnvagnar, bär dem i en sele på magen eller varför inte bara bär runt dem på en marknad eller strand.
Är det verkligen djurets bästa?
En inställningen om att alla andra ska ta hänsyn till just dem, och väljer sedan att ta med sig djuret in på en restaurang. För mig helt obegripligt men en tydlig syn om hur människor i länder utan stora bekymmer ser på skillnaden mellan djur och människor.
Jag älskar min tjatiga papegoja och vi har redan haft nästan tjugo år ihop, men hade det blivit en riktig kris och barnen svalt så hade vi ätit henne. Jag hade inte matat henne med barnen.
Kanske hemskt, men den rätta verkligheten om någon frågar mig.
Vänd sedan på det... för var helt säker på att om du dör och ditt husdjur inte har något att äta.. så kommer det att äta dig.

Jag tycker inte att djuren i Sverige är några slavar under människan utan nästa tvärtom. Många människor gör precis vad som helst för sitt husdjur!
Jättebra för de djuren och ägarna mår garanterat jättebra av det då de har valt det.
Att påstå att djuren då är slavar under människan..
Jag tycker det är en syn från en människa som aldrig varit i en sits där hela världen har vänts upp och ner.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/filosofen-peter-singer-vi-anvander-djur-som-slavar

https://www.svtplay.se/idebyran