tisdag 27 juni 2023

Svenskar kör långsammare..

Trafikverket har genomfört en stor undersökning där man kan konstatera att svenskar över lag kör långsammare. Det spekuleras sedan vilka orsakerna kan vara och för mig är svaret väldigt enkelt: ekonomin.


Jag har genom åren fått en mängd fortkörningsböter. Inte bara i Sverige utan i diverse länder i Europa.
För mig inget allvarligt utan något man betalar, svär en runda och glömmer.
För många år sedan blev jag fotad i nordvästra Tyskland och det blev som dagsljus. Det gick inte att missa att jag fotades och när jag kom till hotellet frågade jag hur mycket böter det skulle bli.
De tittade på mig med medlidande i blicken och berättade att priset för att köra tjugo över tillåten hastighet, vilket var det jag hade gjort, var hela 55 euro.
Jag minns att jag tittade på dem och skrattade.
55 euro!?
För 90 på en 70-väg.. berättade att i Sverige kunde de femdubblat summan. Den gången kom det ingen räkning till Sverige.

I Frankrike fick jag hem en lapp på franska till Sverige. När den var översatt kunde jag konstatera att jag kört för fort utanför Montpellier men om jag betalade inom 90 dagar så sänktes priset från 120 till 90 euro.
En app fick laddas ner och innan jag förstod hur jag skulle betala.. suck!
Fransmän.

Köra för fort i Sverige.. det innebär en sjukt hög räkning.
Det tillsammans med bränslepriser, energikostnader och alla andra ökade kostnader har gjort att jag förra året införskaffade en elmoped. Den kan jag köra mellan skolorna. Bilen är som regel avställd och ställs på när den ska användas vilket sparar pengar.
Jag går alltid till jobbet när jag inte ska något annat i efterhand vilket gör att de enda gången bilen använda är när jag ska utsocknes.

Jag kör mindre och långsammare.
Inget snack om saken och jag vill påstå att det enbart handlar om ekonomi så miljöpartisterna kanske har rätt i det. Jag har ju uppenbarligen blivit ett riktigt lyft för miljön!

Min gissning, det är att andra sitter i ungefär samma sits med elräkningar som knäcker alla och priser över lag som är allt annat än roliga.
Det är min gissning till hastighetsminskningen.
Bra eller dåligt vet jag inte för jag lever inte i tron att världen slipper sitt öde oavsett, för vad vi gör i Sverige spelar ingen roll i det stora hela.