lördag 3 juni 2023

Grader i helvetet.

En ordningsvakt brottar ner en man som har snattat.
Mannen ska ha stulit en glass och åkt dit, varpå ordningsvakten kallades dit.
På radion hörde jag sedan en diskussion kring hur hemskt det var att så inkompetenta människor kan blir ordningsvakter och att det borde vara en längre utbildning på det.
Det finns ett uttryck som handlar om något liknande men tvärtom, för blanda inte ihop utbildning med intelligens. Du kan vara hur utbildad som helst men ändå vara ett r*vhål.
Innebär då utbildning att du blir bra på ditt jobb?
Nej.

Det jag ser är en man som arbetar som ordningsvakt, som uppenbarligen inte förstår var gränserna går. Det finns i hans natur, inte i hans uniform.
Nästa bekymmer i detta är sedan, som jag ser det, fokuset.
Ja, ordningsvakten går till fruktansvärd överdrift.
För det finns det inget försvar, men precis som så många gånger tidigare så måste frågan ställas såhär:
Varför kommer ordningsvakten?

Ordningsvakten blev ditkallad för att en person har stulit.
En person har valt att stjäla någonting från någon annan och uppenbarligen har denne någon inte sett sitt bekymmer. OM personen inte hade stulit, så hade inte ordningsvakten kommit.
Vill du då inte bli misshandlad och nedbrottad av en ordningsvakt?
Rätt lätt faktiskt; stjäl inte.
Inget nytt för de flesta lär sig det i tidig ålder.

Det kanske är mig det är fel på men jag kan inte se ett problem med att någon blir straffad för att den har gjort fel. Graden av bestraffning här gick till överdrift men trots det så måste man se det i ljuset med orsak och verkan i fokus.
Följ lagen - inga bekymmer.
Bryt lagen - bekymmer.
Det kanske är så att denne ordningsvakt tagit exakt samma person flera gånger tidigare och denne kommer undan, för det gör man om beloppet man har stulit för är så lågt som en glass.
Det betyder att man kan sätta det i system.

Vakten lär bli dömd, och det ska han för han begick med fel med sina handlingar, men jag är rätt säker på att personen som snodde en glass.. han kommer inte göra det igen.
Konsekvensen blev nämligen för jobbig.