söndag 1 maj 2016

Människors lika värde?

Hitler, Stalin, Lenin, Mao.. listan kan göras lång. Fanatiska extremister på sitt håll. Vem av dem som mördat någon bör inte vara okänt och inte heller varför. Det viktigaste är att vi aldrig glömmer vad som hände. Att vi aldrig försöker förminska eller prata ner det som skett.
Varenda mördad människa ska visas respekt.

Ponera då att en aktiv nynazist på fullt allvar går ut och berättar att förintelsen inte hänt. Att en kommunist går ut och berättar om att Lenin var en hjälte. Ska vi låta dem tycka?
Ja, det tycker jag. Enskilda människor med märkliga tankar finns det nämligen överallt.
Problemet blir när det inte är en enskild knäppis som vill tysta ner en händelse utan när det istället är en regering eller en ambassad.
svt.se

Det har visat sig att Turkiets ambassad har försökt stoppa och tysta den dokumentär om folkmorden på Armenier. Detta bara dagar efter att Leyalani, vice ordförande för Turkiska riksförbundet till slut fick avgå efter sitt tal där han uppmanade människor till att döda de "armeniska hundarna."
För den som inte vet det innebar folkmordet att upp till 400 000 människor, alla kristna, mördades enbart på grund av sin tro.
Med andra ord, samma sak som skedde under Hitler skedde.
Dessa människor behandlades precis på samma sätt som oliktänkande av Lenin och Stalin.

Vad sker då?
Ingenting.
Turkiet vägrar att erkänna folkmorden då de inte anser att det var sådana.
Samtidigt vill de in i EU. Samtidigt ställer de krav på att de ska få samma delar som EU-länder. De vill ingå i en gemenskap, men de vill inte erkänna att de systematiskt mördade människor som inte delade deras tro.
Vad är egentligen problemet?
Detta skedde på 1920-talet så det är inget nytt.

Problemet är att Turkiet fortfarande, helt uppenbarligen, fortfarande har ett tänk om att dessa människor är mindre värda. De ser ett samhälle genom "öga för öga" och de har inga problem med att särfördela dessa människor.
För mig är det skrämmande att det sker på 2010-talet.
Måtte Turkiet aldrig komma in i EU.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/turkiets-ambassad-forsokte-stoppa-dokumentar-om-folkmord
https://sv.wikipedia.org/wiki/Assyriska/syrianska_folkmordet