måndag 25 april 2016

Den sanna politiken - toppstyrning.

Debatten går nu om toppstyrning. Miljöpartiets olika företrädare i kommuner säger sig vara missnöjda med hur ledningen för partiet sköter sin uppgift och när deras partiledning tvärtemot sägs ha ett brett förtroende ute i landet ställer sig många en väldigt relevant fråga.
Vem har frågat miljöpartisterna ute i landet?
Uppenbarligen ingen.
svt.se

Hur illa jag än tycker om miljöpartiets politik och hur frågande jag än är till mycket som sker kan jag inte hänga de som säger såhär. Min uppfattning är nämligen den att all politik är toppstyrd.
För många år sedan ringde jag den ledning som räknas som min och ställde ungefär den frågan. OM vi nu står för demokrati, varför gäller inte den fullt ut?
Med tanke på att folkets röster egentligen inte räknas utan det är någon liten form av intern demokrati så kan den stora frågan bli varför vi egenligen röstar.
Frågan min ledning fick var om den störste hycklaren egentligen är den som tar sig längst då den håller på med mest fulspel men jag fick verkligen veta att så var det inte. Efter att företrädaren för den linje ag inte följde försvann vände dock mitt partis politik så min uppfattning är fortfarande den att det måste vara så att den som kliar på rätt rygg tar sig längst och därefter kan föra fram vilka märkliga idéer som helst. Utan att få ta någon form av kritik alls för det.

Vad menar jag då?
Jo, folket går och röstar på valdagen.
De flesta tror med all sannolikhet att det är så att den med flest röster ska få den post som ligger högst upp men så är inte fallet och den som väljer att titta igenom alla partiers listor kommer se detta väldigt tydligt.
Flest röster betyder egentligen inget annat än att den i vissa fall ger en viss plats - som exempelvis en riksdagsplats i den mån det finns en sådan att dela ut.
Många röster i en kommun, landsting eller region betyder ingenting utan när det första mötet är slut kan mycket väl en person med få röster från valet, få en topposition då denne anses bra. Den har kliat rätt rygg. Tyvärr, så ser verkligheten ut och det är rätt lätt att kontrollera.

Miljöpartiet är kanske toppstyrt. Jag är inte förvånad.
Förvånad är jag dock om det är så att något parti inte är det för så ser min uppfattning ut.
Det parti som följer det som borde vara det självklara, väljarnas röster, finns med all sannolikhet inte.

Med den tanke jag har bör det alltså vara så att de som är duktigast på att klia rygger och jamsa med utan att egentligen tycka eller tänka någonting, de kommer längst. Studera nu bilden på Fridolin och Romson.


http://www.svt.se/nyheter/inrikes/mp-s-krismote-uppskjutet