fredag 1 april 2016

Flyktingar..

Mitt hjärta blöder för alla de människor som är på flykt men för mig är det självklart, och har varit under hela den tid då debatten har förts, att lösningen inte är att alla flyr utan att världen istället hjälps åt och eliminerar anledningen till att de flyr.

Hur mycket hjärtat än blöder, hjälper det dock inte dessa människor. Faktum är också, vilket nästan alla riksdagspartier nu har insett, inte kan hjälpa alla i Sverige. Signalpolitik är också viktigt för att se till att människor inte väljer att ta sig till Sverige för att sedan vägra lämna landet när de inte får uppehållstillstånd.
svt.se

Migrantbåtar stoppas nu i Medelhavet och döm av min förvåning när den ena notisen tar upp att det var fem båtar med människor främst från Burma, gamla Myanmar. För er som inte är så hemma i geografi: Detta är Thailands grannland.
För att dessa människor ska ta sig till Medelhavet har de alltså, om de kommit över land, tagit sig igenom Bangladesh, Indien, Pakistan, (Afghanistan) Iran, (Irak, Syrien) och Turkiet. Länderna inom parentes är beroende på rutten de valt. Om de har tagit sig till Medelhavet via vatten har de haft en väldigt lång färd som sedan ändå har lett till att de har blivit tvingade att ta sig en bra bit över land.
Vad gör att dessa människor tar sig denna långa väg?

Jo, jag inser att det är tanken på ett bättre liv. Jag har förståelse för det.
Men hur kom tanken att de skulle ta sig till Europa?
Vilket land hade de i sikte och varför?

Jag önskar verkligen alla länder och deras befolkningar fred, rättvisa och ett bra liv. Detta kommer dock inte av sig själv och just Sverige har fått klättra upp för många stegar för att ta sig dit vi är idag. Demokrati och välstånd kommer inte av sig själv och håller inte om man inte värnar om det.
Med invandringen kommer frågor upp som för oss har varit självklara under en längre tid.
Att alla människor är lika mycket värda är nämligen självklart för de allra flesta men plötsligt har homofobin ökat, våldet mot judar eskalerat och flickor/kvinnor får inte längre vara ifred ens på ett badhus. Locket försöks läggas på men det är för många som nu protesterar.
Vi har tydligt deklarerat vikten av religionsfrihet i Sverige men den stora frågan blir för vem det är religionsfrihet när människor som flytt en diktatur styrd av en religion, tvingas lyssna på densamma i Sverige. Alla ska anpassa sig till det nya Sverige som bildas och inte ens kvinnoförbunden för de frågor som borde vara självklara. Vem ska göra det då?

Vi ska hjälpa så många vi kan, självklart. Det kan dock inte gå till den milda grad att välfärden kollapsar på grund av densamma och vi ska absolut inte glömma den kultur och det arv vi har. Den är nämligen minst lika viktig även om få är kristet aktiva i Sverige.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/migrantbatar-stoppade-utanfor-libyen