fredag 22 december 2017

Hedersförtryck.

.."hedersrelaterat våld och förtryck och dess olika uttrycksformer som t.ex barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning".
Jag har spridit polisens arbete mot just hedersförtrycket flera gånger då det är en av de saker som jag verkligen känner för. Jag tror på jämställdhet men samtidigt på olikheter.
Hedersförtryck är för mig när ens kultur skapar hinder från att leva ett vanligt liv.
Ett vanligt liv där den enskilde själv får bestämma över vad den vill eller inte vill göra.
svt.se

Det heter just hedersrelaterat våld eller förtryck då det är ett stenålderstänk baserat på tider då det ännu inte fanns fungerande lagar och domstolar. En tid då familjen skulle upprätthålla en utsatts persons heder genom att hämnas på förövaren.
Problemet blir när förövaren är den egna dottern som vill leva ett svenskt liv.

I Sverige har vi inga generella sociala system utan de absolut flesta tror på varje persons egna del i att forma sitt liv. Det finns grupper inom olika religioner som anser att de äldre vet bäst och ska bestämma men rent generellt är det inte så i Sverige.
Vi gifter in bort barn, tvingar inte människor att gifta sig och vi könsstympar inte barn.
Vi är ett för utbildat land för att bete oss på det sättet.

Jag blir väldigt bedrövad när jag hör att en föreläsare inom ett så viktigt ämne som just hederskultur generaliserar det till att finnas precis överallt.
Det finns de barn som far illa med föräldrar födda i Sverige.
Statistiken, sist jag tittade, sa att vart tionde barn levde med missbrukande föräldrar som slog dem. Skillnaden här är att dessa barn inte lever under ett hedersrelaterat förtryck utan med just missbrukande föräldrar. Det är helt olika problematik bakom dessa saker och att tjejen i intervjun säger att det är en myt, något som är fel, när man tror att alla som är utsatta för hedersförtryck är muslimer tror jag att man behöver läsa lite fakta.

Det kan vara så att hon menar just dessa missbruksbarn eller barn som av andra anledningar far illa i sitt hem, men det kallas då inte för hedersförtryck.
Det är andra kriterier och jag skulle vilja påstå att de absolut flesta som utsätts för hedersrelaterade saker i Sverige, tillhör just islam.
Många människor som kommer till Sverige fortsätter att utöva sin tro och det stör inte mig så länge de inte stör någon annan lika lite som att jag ska göra det.

Jag vet inga svenskfödda människor som könsstympat sina barn. Som gift bort sina barn eller som gift bort sina vuxna barn. Det finns de barn som inte har så mycket fritidsaktiviteter men det handlar inte om att de inte får ha dessa utan istället för att det inte fungerar praktiskt.
Jag hör sällan någon som  styr och ställer över vilka deras barn ska umgås eller bilda par med. Vi bryr oss nämligen inte om sånt i Sverige. Det är helt oviktigt.

Jag har länge kämpat för att frågan om hedersrelaterat förtryck i olika former ska bli en viktigt punkt men så fort man nämner detta kallas man för rasist.
Uppenbarligen har det tåget passerat och regeringen har förstått vilket problem detta har blivit.

Media vurmar och pratar sig varma för #metoo men samtidigt noterar de inte att det har försvunnit ytterligare en tonårstjej. Hennes syskon säger att hon har åkt till hemlandet och gift sig.
Skolan har inte märkt något och har de gjort det har socialen haft annat att göra.
Vad är ett försvunnet barn jämfört med en #metoo-kampanj?

Sverige har blundat under så många år för detta men nu äntligen är det inte längre rasism att tycka att detta är ett problem. Kommer man till Sverige gäller svensk lag och våra seder.
Förutom om du gift dig som barn innan du kom hit, för då tycker den socialdemokratiskt styrda regeringen att du ska få vara bortgift.

Vi måste sätta ner foten.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hedersfortryck-behover-fangas-upp-tydligare-i-skolan
http://www.hedersfortryck.se/hedersfortryck/