tisdag 26 december 2017

En sanning med modifikation.

Färre och färre plastpåsar används och de styrande är nöjda över att många butiker i Sverige berättar att de säljer mellan 30 och 50% färre plastpåsar sedan de enligt EU blivit ålagda vissa saker.
De ska berätta om miljöproblem kring plastpåsarna samt fråga om man verkligen behöver en kasse.
Helt ok, men de jag har ställt motfrågor till kan inte svara.
svt.se

Sverige är landet paragrafryttare.
Säger EU att gurkor ska ha en viss böj så måste alla anpassa sig åt det.
Svenskarna ställer sig på led och gör honnör.
Den stora frågan är ju inte vad landet i norr gör då de absolut flesta i Sverige faktiskt är väldigt duktiga på att sätta miljön främst.
Det viktiga är att se på vad alla andra länder gör och speciellt länderna kring Medelhavet och i östra Europa. Tänker de likadant?

Min gissning, för jag hittar ingen statistik, är nej.
De gör inte likadant.
Problemet med plastpåsar var inte ett svenskt problem från början men för att inse det behöver man resa i världen och se vad som händer.
För mig är det absurt att man kan ställa krav på detta som i det stora hela garanterat bara följs av paragrafryttarländer, alltså Sverige med andra ord, när man sedan blundar för andra saker.

Vi ställer minsann krav på att vi ska minska användandet av plastpåsar inom EU men vi skapar inte incitamenten för att förändra där det verkligen behövs.
Den som besöker ett land, som i mångas ögon är väldigt framgångsrikt, i väst kallat USA inser efter ett besök på en snabbmatsrestaurang att de inte ens sorterar ut plasten och pappret.
Allt slängs i samma soptunna.
I Sverige sorterar vi ner allt in i minsta detalj och det är inget konstigt.

Problemet med vårt land är inte att vi köper plastpåsar för de absolut flesta gör sig av med dem på rätt sätt. Problemet, som jag ser det, är att vi inte sätter krav på andra länder att förändra för dem som behöver det: barnen.
Vi, tillsammans med EU, hade kunnat sätta krav på att alla barn till vuxna arbetande i fabriker i Indien, vars produkter vi köper, ska få skolgång. Vi kunde sett till att stoppa det som sker för det enda sättet att förändra är genom kunskap.
Vi i väst måste bryta den onda cirkel som finns och det gäller inte bara Indien.
Det gäller alla länder vars namn står i tvättanvisningen i kläderna ni bär.

Jag har mer än en gång bett mina elever att se vilket land deras kläder kommer från och de tillsammans prickar in nästan varenda land från Turkiet till Filippinerna.
Länder som är i behov av krav och morötter för att förändra det som sker.

Vi kan inte komma och säga att de ska sluta med ditten och datten när de inte har kunskapen.
Nej, jag menar inte att de är sämre än oss på något sätt men de har inte fått förutsättningarna att lära sig på samma sätt som vi.
Men vet ni, i Sverige har vi nästan halverat användandet av plastpåsar.
Samtidigt springer det blå hundar i Indien och det dör ett barn av svält var sjunde sekund.
Men vi använder färre plastpåsar..
Helt fantastiskt.

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/fler-valjer-bort-butikernas-plastpasar-1