fredag 26 augusti 2022

Epan - ett Stasiverktyg i Sölvesborg?

Epa-traktorer. Epa.
Egentligen A-traktorer eller vägtraktorer (klass II) är inte samma sak men ordet "Epa" används fortfarande. Skillnaderna är dock minimala och besserwissrarna där ute som ständigt ska påpeka detta kan försöka påvisa de stora skillnaderna.
Det handlar i huvudsak om två saker: Besiktning och spärr.
En Epa måste på en årlig besiktning men det behöver inte en A-traktor.
En A-traktor måste däremot byggas om för att inte kunna gå i en högre hastighet än 30 km i timmen.. vilket en Epa får. Alla som därmed är ute på vägarna bör se att skillnaderna är små.
Många av A-traktorerna går i en betydligt högre hastighet än några 30 km i timmen.

Det spelar mindre roll.
Det jag tänker skriva om är dock påståendet om att detta är en valfråga, vilket BLT påstår. Jo, det har blivit betydligt fler Epor på vägarna sedan 2020, men det är på grund av de förändrade reglerna.
Till saken hör dock att jag redan 2018 förde fram vikten av att möta de motorintresserade ungdomarna. Min idé då var att de skulle få tillgång till en lokal och att kommunen tillsammans med privata näringsidkare gjorde en deal för att fånga upp ungdomarnas intresse.
Tanken var då det gamla bussgaraget i Hällevik eller att alternativt be någon bilfirma att öppna upp sina portar. Jag ser det nämligen som en win-win.
Företagaren kan få framtida anställda och ungdomarna en förebild.
Någon som kan hjälpa dem att skruva.

Gissa hur stort intresset var från övriga Samstyret?
Väldigt svalt kan jag säga.
De där Epa-förarna störde ju mest.
På fordonprogrammet har man förr alltid kunnat ta med sin egen bil eller lämna in någon annans för att få den lagad. Att då tro att det finns nytänkande i att låta dem ta in sina fordon.. det blir lite udda och pekar på att man inte har koll.
Självklart ska de kunna laga och fixa på fordon som det finns intresse för.
Det är ju just det, ett intresse, i grunden.
Skulle de då få hjälp?
Nja. Det lades på is för mycket annat var viktigare.

Det är nu glädjande att en förälder som själv gärna är med och kan detta med bilar ställer upp och startar en förening. Hur man gör det finns på internet.
Ledningen i Sölvesborg berättar sedan att man lånat ut sin egen lokal åt ändamålet..
Jo, men om de bara vill sitta och fika någonstans så finns det många ställen att vara på och jag förstår varför de väljer en lokal som är gratis då ordföranden i den nya föreningen själv står på samma partis lista.
Det jag ser att dessa ungdomar behöver är dock en lokal där även fordonen kan få plats.
Självklart inte alla åt en gång, men jag tror fortfarande att rätt väg är att gå via dem som i längden kan ha användning för dessa ungdomars intressen - och som i förlängningen skapar arbete åt dem.

Så ja, det har skett en boom sedan 2020.
Det är dock inget nytt.
Dessa ungdomar har alltid funnits och fått förlita sig på en förälder med plats på tomten eller i garaget. Man var inte så välkommen när man kom någonstans.

Samstyrets tvåmiljonerssatsning på trygghetsvärdar ska nu kompletteras med ungdomar i Epa som ska skvallra på varandra. De berättar sedan själv att trygghetsvärdarna är bra för de kör hem dem. Helt klart en väldigt dyr taxiverksamhet i en kommun där det är en svårighet att få hjälp till barn som behöver detta utanför den vanliga körningen. Jag tror inte på en Stasiverksamhet.
Absolut inte!
Jag tror inte heller att man ska tuta i ungdomarna att de ska ringa till trygghetsvärdar om de ser någon som misshandlas för det är 112 som gäller vid akuta ärenden. Att ringa dit kallas för civilkurage när det drabbar någon annan och det borde vara en självklarhet.

Vill kommunen ha hjälp med att rapportera saker till kommunen så kanske de kunde kommunicerat detta med polisen, som nu inte längre finns i kommunen, för det finns redan genom alla verksamheter och en kommun bör ha redan anställda människor, eller inhyrda, som kör runt både på dagar och nätter.
Skoltaxi, färdtjänst, hemtjänst, skolpersonal..
Min övertygelse är att de alla ringer 112 om de anser att det behövs.

Trevligt om Epa-traktorerna får en lokal där de kan träffas och meka, men utnyttja dem inte för egna syften för då hoppas jag att de har så mycket råg i ryggen att de också begär 30 000 kronor per person och månad. Det får man nämligen om man anställs för samma sak i kommunen.

Det roliga med att ha denna blogg.. det är att jag med hela handen kan peka på att jag faktiskt har sagt/skrivit det jag säger. Nederst finns inläggen som skrivits i ämnet sedan 2018.
Jag gör alltså inte detta som valfjäsk, jag tycker det faktiskt på riktigt.
Alltid!