fredag 5 januari 2018

Och så svälter barn ihjäl..

Dagens i-landsproblem.
Många äldre anser att ungdomar buskör och några går så långt som att berätta att hela deras julafton blev förstörd på grund av ungdomar i epa och a-traktorer.
Ibland undrar jag helt enkelt om Sverige har det för bra när energi måste läggas på saker som kan lösas med ett enkelt samtal mellan människor.
svt.se

Alla har varit unga.
De flesta har hittat på mer eller mindre bus.
När jag var yngre körde man på insjöarna och i min värld är det fortfarande häftigt när man kan ta ett ställ genom en rondell. Det är inte världen lättaste och jag beklagar många gånger att bilarna har fyrhjulsdrift och antispinn som helt förstör den körglädje som kommer med vintern.
Självklart ska man inte utsätta någon för fara men någonstans måste man med kunna tänka att "ungdomarna har roligt och ställer inte till med några större bekymmer".

Jag fick aldrig någon epa-traktor eller a-traktor.
Det var moped och sedan bil.
Första dagen när jag fick mitt körkort körde jag upp en hel tank.
De flesta av vännerna hade bil och även detta som intresse och då jag under min barndom flera gånger varit med familjen och sett exempelvis Sydsvenska rallyt är väl inte mitt bilintresse så konstigt. Stoltheten fann inga gränser när jag för första gången lyckades spinna med däcken så att det blev rök bakom den eller när vi åkte genom skogsvägarna i full fart med en filmkamera för att kunna visa hur roligt vi hade.
Jag skulle aldrig göra det idag för med åldern kom ett annat tänk men jag skulle aldrig någonsin gnälla över de ungdomar som gör detta idag.
Självklart ska de få lära sig att köra ordentligt för det blir kontentan.
Det är mer än en gång jag klarat av att ta den andra sladden i bilen och det enbart på grund av all iskörning.

Om nu ungdomarna är så oerhört jobbiga, varför inte prata med dem?
De bits garanterat inte.
Om du med en vänlig ton ber dem att ta ett annat varv nästa gång för att du eller barnen inte kan sova, så blir det säkert bättre. De kommer ta en extrarunda för att retas sen gör de något annat.
De är som de flesta andra tonåringar och deras traktorer har de garanterat fått från föräldrarna som säkert även de vill att deras barn ska bete sig på ett bra sätt.

Samtidigt som människor gnäller över ungdomar och att de kör sina traktorer på kvällarna fryser människor ihjäl. Barn svälter ihjäl. Människor flyr sina hem på grund av översvämningar men i Bjurholm känns det jobbigt med ungdomar.

Prata med dem.
Polisen har betydligt värre saker att ta itu med.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/det-blev-gratkalas-pa-julafton
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/buskorning-skapar-diskussion
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/det-har-galler-nar-du-kor