måndag 1 augusti 2022

Heder - dags att sätta stopp!

Hederskulturen är ett gissel.
Ett gissel som utsätter både män och kvinnor.
Som lärare har jag stött på det för många år sedan och den kultur som gör att mannen står över kvinnan, den var desto tydligare. En lågstadiepojke som bestämde över samtliga i familjen då pappan inte befann sig i Sverige. Värst av allt är att det inte spelade någon roll hur många diskussioner som fördes med mamman, för hon var så intutad i att det var rätt så ingenting hjälpte.
Hon underordnade sig sin son.

Jag tror tyvärr det är som så att inga bekymmer blir lösta av att alla andra reagerar och tyvärr måste man nog inse att alla behöver uppfinna sitt hjul.
Den stora majoriteten av människor anser att hederskulturen är fel, men vi kommer inte få till en förändring förrän fler och fler av dem som är uppvuxna inom den börjar protestera.
Mannen i inslaget nedan är så pass rädd för sin släkt att han inte vågar säga sitt namn eller visa sitt ansikte.

Pela och Fadime glömmer vi inte.
I januari i år var det tjugo år sedan Fadime mördades av sin egen familj och då stod politikerna och sa att det skulle bli ett stopp. Jag skulle vilja påstå att det har eskalerat sedan dess.
I den andra artikeln berättar kvinnan om olika fall i Sverige där flickor har fått omhändertas för att skyddas från sin familj.
Flickorna har tvingats på slöja och lever nu med skräck över vad som kan hända.

Hedersförtryck.
Fruktansvärt på alla plan men något som nog måste förändras inifrån.
Som jag ser på det är det lägre stående människor som aldrig själv ifrågasatt det sätt de har vuxit upp i. Jag ifrågasätter allting ständigt och förstår inte hur någon kan försvara livet man lever när man antingen måste försvara sig eller kontrollera någon annan.
Livet är alldeles för kort för det.

Är du utsatt?
Kontakta polisen eller någon vuxen du litar på i skolan.
Ingen ska behöva leva med det förtrycket.