fredag 4 augusti 2023

Varför Sverige?

Sverige är ett fantastiskt land på så många sätt. Svenskar må vara lite knepiga men vi är, åtminstone nuförtiden, ett fredligt folk som hellre knyter handen i fickan än att bråka.



Järva. Mest känt för Järvaveckan, blir nu kända för något annat.

Festival Eritrea Scandinavia har varit en återkommande festival sedan nittiotalet och tanken med festivalen är att människor från Eritrea ska finna gemenskap och umgås.

En fin tanke, som så mycket annat.


Bekymret som uppstod här är att människor från Eritrea inte är en homogen grupp. Trots att de har flytt samma land och borde ha samma funderingar så är det inte så. Tvärtom har de istället motsatta värderingar och oroligheterna som nu utbröt var mellan de som är trogna regimen i Eritrea, och de som är kritiska mot densamma.

Den stora frågan måste då vara varför de är i Sverige.


Om man flyr ett land, oavsett anledning, så borde det vara av största vikt att faktiskt få leva i fred. Är inte det anledningen till att man väljer att lämna sitt hemland?


Detta är helt fruktansvärt ur två synvinklar.

Den ena är att människor faktiskt väljer att bo i Sverige när deras stenålderstänk inte har förändrats, och det andra är att alla från Eritrea med detta dras över samma kam.

Alla människor kommer få skulden såvida de inte väldigt aktivt ställer sig upp och säger ifrån.

Det i sig är högst osannolikt då dessa grupper med största sannolikhet inte klarar av varandra.


Är det så konstigt att det är oroligt i världen?

Vill ni vara i Sverige?

Släpp då allt gammalt groll.