fredag 31 juli 2015

Rätt väg att gå?

Alla asylsökande i Kalmar får nu gratis busskort.
De som äger bussarna säljer korten rabatterat till Migrationsverket som i sin tur delar ut dem. Jag missunnar verkligen ingen att åka buss men undrar varför det görs skillnad.

svt.se
I Sölvesborgs kommun har denna fråga varit uppe om att de äldre människorna i kommunen skulle få åka gratis men nej. Det blev för dyrt. Det fanns inte pengar till detta. Mig veterligen får ingen annan det heller. Om vi då ska börja dela ut busskort till alla asylsökanden, utan någon bakgrundakoll med tanke på hur mycket pengar de har eller inte. Varför då inte ge hela kommunen gratis kollektivtrafik? Vi gör väl inte skillnad på människor?
Varför kan inte busskortet istället vara en morot till den som hittar ett arbete, en praktikplats eller sköter sin skola bra. Moroten för att kunna få ett bättre liv?

Jag hade kunnat tänka mig att vissa människor fick gratis busskort, beroende på inkomst, antal barn etc men inte bara allmänt. Lika lite om det är asylsökanden. I våras fick vi veta om människor som kommit i privatjet till Sverige för att sedan söka asyl, ska de med få busskort om de råkar hamna i Kalmar? Uppenbarligen.

Ok, det blir billigare än att dessa människor åker taxi eller färdtjänst men finns det verkligen inget annat alternativ? Dessa pengar kanske användas till att utreda om de ska få asyl eller inte, snabba på processen.

Jag tror Sverige är på väg mot någon märklig riktning när vi antar att alla människor är stackare och ska behandlas som om de inte klarar någonting själv. Vi kan alltså inte ge människorna som flytt till Sverige en egen bostad, ett arbete eller incitament för att verkligen bli integrerade men de får busskort!? Min uppfattning är att de med all sannolikhet hellre hade fått en egen bostad så att de kunde starta sina liv på riktigt, än ett busskort så de kan åka runt och se alla andras bostäder.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smaland/busskort-till-alla-asylsokande