onsdag 11 februari 2015

Läkare, rasistiska inlägg = rätt?

En läkare har uttryckt sig väldigt negativt och rasistiskt om människor på grund av deras härkomst eller deras religiösa tillhörighet. Inte bra.

Jag vill, åter igen, definiera vad en rasist är:
"Ordet rasism kan i många fall användas i överförd mening, exempelvis baserat på hudfärg, kultur, art eller härstamning. Skillnaden behöver alltså inte avse just ras, utan det avgörande är principen att bedöma individer efter vilka de är och inte efter vad de gör." //Wikipedia

Alltså, rasist är den som grupperar människor på något sätt. Detta kan innebära exempelvis medelålders vita män, kristdemokrater eller tonåringar. Det är inte strikt baserat på vilken hudfärg någon har även om många människor fortfarande inte har förstått det.
Genom att benämna några utefter någon egenskap blir alltså rasistiskt.
gul.gu.se
Detta innebär att om jag tillsammans med några vänner står och pratar när någon säger "Jäkla blondiner", då är det rasistiskt för vi bedöms då som en grupp.

För mig är det såhär. Är du läkare?
Då ska du inte ha några förutfattade meningar om några människor alls.
Du ska absolut INTE ha en åsikt om att andra människor är idioter, efterblivna, har låg IQ eller beter sig illa. Detta gäller oavsett hur dessa personer ser ut, vilken religion de hänger sig åt eller vilket parti de tillhör. Det är inte heller ok att döma någon efter dennes ålder eller kön.
Det är nämligen också rasism.
Man kan inte dra alla över en kam.
Självklart kan ingen tvinga en annan människa att tycka någonting, men de ska inte uttrycka det.

Och varför skriver jag då detta?
Jo, för att det omvända har jag sett och upplevt och det skrämde mig verkligen.
En människa som har dedikerat sitt liv åt att rädda andras kan inte ha några som helst förutfattade meningar och att på offentliga medier, anonymt eller personligt, kommentera andra i någon nedsättande form alls, är fel.
Hur ska denna människa opartiskt kunna ge rätt diagnos?

För övrigt gäller detta, i min värld, inte bara läkare utan alla människor som arbetar med andra och då främst de inom vården och skolan. Kan inte dessa visa respekt inför alla andra människor är det fruktansvärt illa.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/lakarens-skrev-rasistiska-inlagg-pa-flashback