fredag 13 februari 2015

Vart är världen på väg?

Sms-lånen slår rekord, igen. Hur i hela världen kan det vara så svårt att hålla koll på sin ekonomi? För mig är det en självklarhet att en buffert, det ska man ha. Skulle jag inte ha det mår jag psykiskt dåligt.

Självfallet kan det vara så att det under perioder i livet fungerar sämre med ekonomin men det kan inte bli så att de perioderna är mer regel än undantag.

gfbk.se
Ekonomi är för mig först och främst ett föräldraansvar och därefter skolans. Tyngden måste dock alltid ligga på föräldrarna. De ska lära sina barn vad pengar är värda och hur mycket arbete det ofta ligger bakom dem. Det går inte att få allt och man måste prioritera för snabblån av alla sorter är en katastrof i längden.

Tittar jag mig runt i omvärlden blir jag dock, egentligen, inte så förvånad. Min övertygelse är stark att om ett land hade kunnat ta sms-lån så hade Grekland förmodligen haft en tiodubbelt så stor skuld. Folket där röstar dessutom fram det parti som inte tar något som helst ansvar för vad det har gjort med landet. Om människor som inte har någon som helst aning om hur ett lands ekonomi ska skötas, "sköter" ett lands ekonomi, bör det inte vara konstigt att privatpersoner inte klarar av att hushålla med sina sysslor.

Förmodligen är det många som ska vara glada för att jag inte styr och ställer för hade jag gjort det hade jag varit stenhård med de som vill ha hjälp med ekonomin.
Får du inte pengarna att gå ihop så får du för det första sluta använda tobak och alkohol.
Gör dig av med eventuella djur och lämna in kvitton på allt du handlar.
Plocka även bort allt onödigt socker. Går pengarna fortfarande inte ihop så ok, då gör du allt du kan.

Att ta sms-lån tyder på riktigt stor okunskap och ett obefintligt tänk över framtiden.
Jag kan inte mer än att hoppas på att nästa generation inte är så lättlurade som denna uppenbarligen är.

http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/sms-lanen-slar-rekord-igen