torsdag 19 februari 2015

Oskyldig till motsatsen bevisats.

Nio år, nedbrottad, misshandlad och ett offer.
Våld mot barn är aldrig någonsin ok. Eller?

Jag förväntar mig att få mothugg för jag vet att jag många gånger räknas som kontroversiell. Jag har tittat på filmen åtskilliga gånger och tro mig, jag anser allt våld mot barn vara fel.
I vanliga situationer går det att prata med även de minsta barnen men det är också så, att många gånger behöver man hålla dem om axlarna för att få ögonkontakt och veta att informationen går in. Det behövs inget hårdhänt men barnet måste se att man försöker kommunicera.

Efter att ha sett filmen, den lilla snutt av den som är nedan, om och om igen så undrar jag om det inte är så att media har någon form av torka för tillfället, för vad är egentligen storyn här?
"Vakt misshandlade 9-åring".
För mig är en misshandel när någon slår på någon annan så att de far illa. Det jag ser när jag tittar på denna film är en man som sitter gränsle över ett barn som sparkar och slår. En man som håller sin hand på pojkens ansikte för att slippa bett och spottloskor. Det att han dunkar pojkens huvud i marken, jo, kanske, men jag skulle inte kalla det "att dunka huvudet i marken" utan snarare att vakten håller tillbaka pojken när han försöker resa sig upp.
Om jag vänder på historien så tänker jag såhär:
barnsemester.se
Vad skulle vakten gjort annorlunda?
Hållit om honom? Han hade garanterat kramat för hårt och sedan blivit anklagad för att ha antastat honom. Satt honom på en bänk. Då hade han sprungit. Hållit bak armarna hade inte fungerat för då hade han med all sannolikhet försökt knäcka dem på honom.

Jag är den första att sätta barnets bästa i centrum men i denna situation ser jag det såhär:
Pojken har precis kommit till Sverige och kan inte prata svenska. Det är alltså uteslutet att prata lugnt med honom. Pojken är nio år och har tagit sig till Sverige helt själv, han kan alltså klara sig bra på egen hand och trots att han bara är nio år har han garanterat varit med om betydligt mer än de flesta andra jämnåriga. Pojken hade rymt från ett HVB-hem. Du hamnar inte på ett HVB-hem utan anledning. Pojken rymde igen och tog sig minsann till Danmark på egen hand. Helt utan pengar eller en inkomst. Då han är ett ensamkommande flyktingbarn kommer han förmodligen från ett land där uniformerade personer inte är något bra och då han är ensam "man" i sin familj här, bestämmer han över sig själv.

Jag har haft nioåringar i skolan som utan problem hade kunnat slå ner mig. Jag har haft nioåringar som är den ende "mannen" i familjen och därmed gör som han vill då ingen bestämmer över honom mer än de övriga männen i släkten, och de finns inte i Sverige. I andra länder finns det nioåringar som gifts bort, föder barn och som är barnsoldater.

Alla ojar sig över hur hemsk denna händelse är men problemet som jag ser det är detta:
Hur kunde han rymma från hemmet?
Varför ville han rymma därifrån?
Har inte Sverige det system som behövs för att barn inte ska fara illa?
Nioåringar ska inte springa på gatan och göra som de vill och vad jag förstod det som hade denne kille ställt till en hel del bekymmer för andra människor runt omkring honom innan vakten fann honom. Jag kan bara undra vad som hade hänt i hans hemland om han hade gjort likadant där.
Det enda som fattas i medias rapportering är egentligen att de ska kalla vakten för främlingsfientlig utöver det att han är en barnmisshandlare.

När jag var nio år hade jag aldrig vågat att säga emot en vuxen för jag fick veta att hemma bestämde mina föräldrar och i skolan min lärare, och konsekvenserna skulle inte vara roliga om jag inte lydde detta. Vi byggde kojor på berget och spelade dunkgömme med grannarna när vi var lediga.

Som jag ser det är det oerhört synd om denne pojke för systemet fungerar uppenbarligen inte, men jag har väldigt svårt att se vad vakten skulle gjort annorlunda.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/9-arig-pojke-dunkades-i-golvet-av-vakt
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6089477
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/bada-pojkarna-aterfunna-i-danmark