torsdag 12 februari 2015

Sverige i ett äppelskal.

Nu ska Lunds barn få frukt till fruktstunden, för skolan ska vara avgiftsfri.

Jag blir så trött!
Sverige är i princip unika som erbjuder eleverna skolmat och nu är det så accepterat att det är en självklarhet. I de allra flesta länder skulle det vara otänkbart. Våra grannländer har inte ens detta men i Sverige ska inte ens föräldrarna kunna se till att barnet får en frukt med sig till skolan.

Svensk skola ska vara avgiftsfri, ja.
Med avgiftsfri tänker jag att föräldrar inte ska behöva betala för den kunskap de inhämtar. Att begära, eller rättare sagt önska, att föräldrarna ska skicka med sitt barn en frukt varje dag är i mina ögon inget märkligt. Här är det även vanligt med riskakor vilket går alldeles utmärkt.
Som jag ser det måste alla fullt friska människor inse att ett barn kostar pengar.
De kommer kosta pengar i väldigt många år och en frukt till skolan varje dag är verkligen inte hela världen. Om jag räknar "högt" blir det såhär:
Fem dagar i veckan * Fem kronor (vilket bör vara ett rimligt pris för en frukt) = 25 kronor
Fyra veckor i skolan * 25 kronor = 100 kronor.
Alltså, etthundra kronor i månaden om barnet får en frukt för fem kronor med sig varje dag.
Barn i denna ålder orkar ofta inte äta ett helt äpple eller en hel apelsin så att dela frukten hade absolut varit helt ok och då hade kostnaden halverats.
Väljer barnet riskakor så brukar de elever jag har haft ha två till tre stycken med sig vilket gör att ett paket riskakor bör räcka i en vecka och då kommer kostnaden ner något men vi fortsätter.

100 kronor i veckan.
Det är ungefär vad två dosor snus eller två paket cigaretter kostar.
Cirka åtta till tio billiga öl på Systembolaget.
Det är även vad fyra färdigrätter kostar i affären eller vad en lunch med dricka ungefär kommer gå på för en person.

caddy.se
Ungefärligt pris för en mindre påse hundmat.
Det är kostnaden för en pizza med dricka eller två chipspåsar och en stor läsk.
OM det nu skulle vara så att föräldern inte klarar av att lägga cirka fem kronor på frukt om dagen så, jag ber om ursäkt för mina hemska tankar, bör man inte ha barn.

Utöver kostnaden på mellan 50 och 100 kronor i månaden tillkommer någon gång varje termin en liten utflykt. Då kan eleven, om den vill, ha med sig en macka och dricka. Kanske något lite godare. Kostnaden för en macka, en sugrörsdricka och någon liten kaka överstiger inte tjugo kronor.
Efter att ha arbetat som kassörska i cirka tio års tid skulle jag vilja påstå att de som säger att de inte har råd med detta, de prioriterar fel. De har pengarna men väljer att lägga det på sig själv.

Har man barn måste man inse att det kommer kostnader och att nu en kommun ska gå in och betala något som egentligen inte behövs är i mina ögon katastrof. Speciellt när jag vet att det finns skolor i Lund som inte ens har en idrottshall. För de pengar dessa frukter kostar om året skulle skolan kunnat få betydligt mycket bättre saker.
Skolan ska vara en kunskapsinstans som ser till att barnen kommer in i vuxenlivet med de kunskaper de ska ha. Skolan ska inte agera förälder åt barnen och ta deras roll.
Frukt ska föräldrarna stå för.

Vad kommer stå näst?
Ska skolan förse alla skolbarn med idrottskläder och skor?
Det om något är en kostnad för föräldrarna.
Eller vad ska kommunen göra med alla de elever som inte tycker om frukt?
Hur många alternativ ska de ha?

Under de år jag arbetat i skolan är det dom jag sett så enkelt som att föräldrarna glömmer frukten. De glömmer packa ner frukt och jag har som princip alltid med mig mer frukt än vad jag själv behöver så att det barn som inte har något med sig, får av mig. Andra gånger delar klasskompisarna. Skulle det vara så att något barn aldrig har frukt med sig, så går det att lösa även om föräldrarna fortsättningsvis inte skickar med barnet något att tugga på. I värsta fall kunde jag tänkt mig att skolan ska få en fruktkorg tillägnad dessa elever men det bör väldigt undantagsvis.

Den som inte klarar att lägga dessa pengar på frukt har enligt mig stora problem att prioritera vad som är viktigast i deras liv. Barnen ska gå före de egna intressena.
På grund av att några föräldrar inte klarar av att ta det självklara ansvar de har för sina barn ska det nu kosta skattebetalarna i Lund 2,2 miljoner. Årligen.
Vad i hela världen är det som gör att vårt samhälle idiotförklarar alla föräldrar och deras barn?
Vi ska klappa alla på huvudet, hjälpa dem med allt jobbigt och absolut inte ställa några krav. När ska individens egna ansvar egentligen komma fram.
Kanske dags för dagis för vuxna med och den bör inkludera upphämtning så att ingen av dem råkar glömma det. Suck.

http://www.sydsvenskan.se/lund/snart-gratis-frukt-i-skolan/