lördag 17 oktober 2015

Det svåra danska provet.

Danmark har blivit lite av en hackkyckling i svensk media. Förutom svårigheterna med att förstå deras talade språk ser jag inget fel i varken Danmark eller danskarna utan förundras istället över att deras partier står så enade i frågan om att Sverige har fullständigt fel.

Det känns skönt att veta att det finns en möjlighet att flytta till det som fram till 1658 var södra Sveriges hemvist, Danmark. Det kanske är den danska bakgrunden som gör det men jag tror det inte: Jag klarade testet, gör du?
svt.se
(Det finns länkat nedan)

De fruktansvärda frågorna, enligt svensk media, är för svåra. Inte ens en dansk klarar testet. Nej, det må vara möjligt men som jag ser det ska den som vill bli medborgare anstränga sig och visa att de verkligen har förstått vad det innebär att bli en medborgare och frågorna är inte avancerade.
Jag anser att frågor angående landet, hur det är uppbyggt, EU, religion och demokrati är väldigt relevanta för den som kommer utifrån. De som söker asyl kommer många gånger från länder där demokratin är satt på undantag vilket gör detta extra viktigt.
De får veta att i Danmark, där gäller demokratin. I Danmark ställs det krav på försörjning och att man klarar detta prov för att få stanna. Med detta sorteras eventuella personer utan rent mjöl i påsen garanterat bort när det finns lättare alternativ som Sverige.

Härom dagen skrev jag om det som kallas för signalpolitik. Detta är ett riktigt bra exempel. Danmark berättar att kraven för att bli dansk medborgare höjs vilket nu har gjort att de som ska söka asyl helt och hållet hoppar över detta land och tar färjan från Tyskland direkt hit till Sverige istället.
Vad var det för fel på Tyskland?
Det är kriget de ville slippa?

Skulle ett liknande test införas i Sverige, vilket jag tycker borde vara en självklarhet, så skulle frågorna vara i stil med:
Vem var Astrid Lindgren?
Vad är Nobelpriset?
Vad heter vår huvudstad?
Vidare skulle det förklarats att Sverige är ett land uppbyggt på kristendomen och dess värderingar. Vi firar de kristna högtiderna och lever enbart efter två av sakramenten då vi är protestanter.
Jag anser inte att det är något konstigt alls att förklara eller få förklarat.
Vad är det som är så hemskt med att ställa krav?

Sverige har istället gjort som så att vi inte har någon kontroll alls. När Danmark släpper in strax över 400 personer släpper vi in nästan 9000 personer där cirka hälften kommer bli svenska medborgare med rösträtt inom några år och detta trots att de kanske inte vet något om vårt land. På TV har människor i Rosengård intervjuats och då behövs det en tolk trots att de har bott i Sverige under väldigt många år. Är det så vi ska ha det?

Jag är visserligen politiskt och historiskt intresserad sedan barndomen men jag klarade danskarnas svåra prov utan att ens läsa på. Den som vill klara det kommer alltså att göra det.
Gör ett försök!

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/nytt-dansktest-vem-ledde-fyrkloverregeringen