onsdag 14 oktober 2015

För och nackdelar.

Nappen är gissningsvis något som de flesta familjer med mindre barn har diskussioner om. Jag tycker det är viktigt att små barn har napp och det för att luftvägarna ska vara fria. Detta behövs alltså när de sover vilket barnen här har fått ha när de är små.

Så fort de har blivit lite större och kan sitta själv har vi tagit den. Nappen får man använda när man ska sova, inte när man är vaken och vi har kommit fram till att det är rätt. Vi är överens om att nappen heter just napp. Inte exempelvis "tutte". Jag kan inte tänka mig något mer fördummande än att kalla saker för något de inte heter och jag anser att barn ska höra korrekt svenska från början. Rösten ska inte ändras när man pratar med dem och jag får ticks av att höra hyschande av barn. Hyscha inte, prata med dem istället för de förstår så mycket mer än man tror.

"Ta på kackorna så går vi ut till brum-brummen och åker hem till vovven"..
Ska du ha la-la?
Har du fått några bissingar?
svt.se
Nej, jag förstår inte varför det skulle vara fel att säga choklad eller tänder. "Ta på skorna så går vi ut till bilen och åker hem till hunden". Det är mindre roligt när barn på några år fortfarande pratar såhär och inte förstår riktig svenska.

Fel är det också, enligt mig, när halvstora barn springer med napp dagtid när de gör något annat för det är ett behov skapat av föräldrarna och inte av barnen. Hur lätt kan det vara att göra sig av med abstinensbesvären som uppkommer när de ska sluta med napp?
Det är självklart upp till alla att göra som de vill och det är inte lätt att sluta med den alltid men jag kan ta mig själv som exempel. Jag hade napp för länge och hade därefter tandställning under många år för att försöka komma tillrätta med tänderna som stod rakt ut. Det hade varit bättre att ta kampen mot den jobbiga ungen (ber om ursäkt för detta mamma och pappa) istället för många år med tryck på tänderna. Jag slapp visserligen en fast och behövde bara ha min på nätterna men det var ett konstant letande efter den då jag spottade ut den så fort jag hade somnat.

Forskningen säger nu att napp kan försena språkutvecklingen men det tar jag med en nypa salt. Min erfarenhet är nämligen att när jag får dem i skolan har de inga problem med vårt svenska språk såvida det inte är andra bakomliggande orsaker för det.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/article4148859.svt