fredag 2 oktober 2015

Och så skjuts det igen.

Många skadade och några döda. Åter igen har någon löpt amok på en skola i USA.
Självklart är detta väldigt tragiskt. Fruktansvärt för alla inblandade och drabbade.

Har du sett filmen Bully?
Om du inte har gjort det så ligger den länkad underst. Det är en och en halv timme av ditt liv. När jag hade sett den var min tanke att jag hade fått förståelse till varför det är så mycket skolskjutningar i USA. Filmen handlar om det den låter; mobbning.
Mobbning på hög nivå.
Även om filmen inte visar några scener med blod, grövre våld eller skrämmande delar blir den psykiskt jobbig för det kunde varit precis ditt barn som var utsatt.
Ditt barn som ständigt var utsatt och din familj som fick möta de mest flata skolledningar jag någonsin stött på. Hur i hela världen kan man uttrycka sig med orden att "barn är barn" när föräldrarna berättar att andra elever har tagit stryptag på deras son?

Alla ska beakta att barn ibland kan sätta sig själv i en sits så att de blir utanför. Många gånger handlar det då om vännerna blir trötta på någon som skvallrar, någon som berättar hemligheter eller som ständigt ska bestämma allting. Kompisar kan man aldrig tvinga på någon.

svt.se
Respektera varandra, det kan man dock.
Ingen ska utstå slag, skratt eller tystnad för ingen är värd den behandlingen.

I svensk skola ingår detta. Alla mellanstadieelever sa veta vart de ska vända sig om de känner sig utsatta på något sätt och då är det lärarnas och skolans uppgift att stävja detta med föräldrarna.
Mycket av det som är med i filmen hade inte blivit på samma sätt i Sverige men liknande fall finns garanterat. I Sverige är vi visserligen kristna men få är så troende att det står över allt annat i livet.

Bully visar tydligt på vad som händer när föräldrar släpper taget och inte längre frågar vad som har hänt i skolan. Frågar hur dagen har varit. Den visar tydligt vad barn är kapabla till när de vuxna fallerar i sin roll som just vuxna.

Att det skett en skjutning till är tragiskt men min övertygelse är att om detta ska försvinna, är en bra början att se över det system som tänker att "barn är barn" och att man då får stå ut med lite mobbning. Inga barn ska behöva gå till skolan med ont i magen. Inga.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/flera-doda-i-skolskjutning
http://www.svt.se/dox/bully