onsdag 28 oktober 2015

Förståelse för alla?

Brotten i Sverige avlöser varandra och hur varje enskild individ känner inför de olika sakerna är olika. Jag tycker att de alla är fruktansvärda. Det är hemskt att det brinner på asylboenden, att elever inte kan känna sig säkra på sin skola eller att det inte går att vara trygg på våra gator, torg eller affärer längre.

Vissa saker blir dock för mig helt fel.
Åter igen. Varför görs det skillnad?

Efter det hemska som hände i Trollhättan diskuteras det hej vilt och jag har läst ett par olika krönikor som tar upp att vi nu måste förstå att invandrarna känner sig osäkra i Sverige. De känner inte att de passar in alltid och manifestationer har genomförts för att visa hur fel våldet är.
Rasism är fel!

Ja, rasism är fel. På alla sätt och på alla håll. Att döma människor utefter vilka de är istället för deras handlingar, det är fel. Oavsett hudfärg, etnicitet eller religion.
Sverige har väldigt lite grova våldsbrott jämfört med många andra länder men det hjälper föga den som blivit rädd. De som nu anser att alla invandrare har rätt att känna sig otrygga på grund av det inträffade i Trollhättan, anser ni även att det är ok för de infödda svenskarna att känna sig otrygga på grund av det som hände i IKEA?
Båda händelserna visar nämligen på rasism.
Den ene valde ut invandrare, och den andre personer med typiskt svenskt utseende.
Båda mördade vars två personer på liknande sätt.
Den ene händelsen fick besök av statsminister, stora manifestationer och förövarens identitet uthängd. Den andre händelsen blev det väldigt tyst runt. Väldigt snabbt.
Varför!?

Min fasta övertygelse är att det handlar om media och medias syn på vad som är rätt och fel i detta landet. Deras syn som ska vinkla människorna som bor här och jag anser att det är farligt.
I Trollhättan har Expo kallats in som experter. Alexander Bengtsson får tid i P1 där han berättar om sin och Expos syn på det hela. Hur kan statligt ägd public service ta in en person som inte bara har suttit ordförande för Ung Vänster i sin hemkommun, utan nu arbetar för Expo som tydligt ställer sig på vänsterkanten. Varför togs de då inte in under händelsen på IKEA?
Att Expo och Researchgruppen ens får ha en talan i seriös media är ett direkt hot mot demokratin. Om en liknande organisation på högerkanten hade funnits, hade då den organisationen fått tala efter händelsen på IKEA? Jag skulle inte tro det.

Om invandrarna nu ska skyddas från enskilda infödda svenskar som begår grova brott, hur ska då vi infödda svenskar skyddas från enskilda invandrare som begår grova brott? Eller det är inte samma sak?
Borde det inte vara så, helt logiskt, att manifestationer borde genomförts på båda platserna, mot våld. Mot våld av alla de sorter. Mot rasism hade med gått bra på båda platserna men det verkar få människor vilja se, speciellt inte media. Om nu statsministern väljer att besöka den ene platsen, borde inte även den andre då besökts?
För mig borde det vara en självklarhet.

Jag anser att båda handlingarna har genomförts av enskilda individer som inte har mått bra. De har av olika anledningar inte mått bra och andra människor har drabbats av det och för mig är den ende skillnaden i det hela medias vinkling av det inträffade.
Media som ska vara opartisk, har på ett väldigt tydligt sätt visat vikten av en neutral rapportering. Eller inte. Jag vet vad jag tycker.