söndag 4 oktober 2015

Värdet av ett människoliv.

Vem bestämmer vad ett liv är värt?
I Sverige är det regeringen.

Här har de nämligen bestämt att gatubarnen i Kenya, undernärda barn i Kongo och hjälp till funktionsnedsatta barn i Afghanistan behöver mindre pengar. Varför? Jo, för att kostnaderna för invandringen och alla de som söker asyl i Sverige går genom alla tak som är satta.
Komiskt är att statens teve samtidigt gör insamlingar genom Världens barn för att hjälpa precis de barn som regeringen tar pengarna ifrån. Det blir som ett ekorrhjul som inte under några omständigheter väger upp detta i slutänden.

Sverige skramlade ihop 44 miljoner till Världens barn!
Fantastiskt!
Samtidigt sitter Miljöpartiet i regeringsställning och flaggar för att ytterligare pengar ska tas ur biståndet. Mellan 35 och 40 miljarder skänker Sverige varje år, cirka en procent av BNP. Detta är för mig en självklarhet och det hade inte stört mig om vi ökade på den summan då de pengarna verkligen ska gå till de riktigt utsatta människor som finns i världen.


Svältande barn. /sr.se
Låt säga att biståndet är på 35 miljarder. Av dem är det bestämt att fyra fjärdedelar, alltså 28 miljarder, ska skänkas och 7 miljarder ska stanna i Sverige. Detta kommer nu ökas på om Miljöpartiet och regeringen får som den vill. Ytterligare några miljarder, MILJARDER, ska tas hem och användas i Sverige. Men vad gör väl det?
Svenskarna skramlade ju ihop 44 miljoner kronor.

Nej, jag hånar inte en insamling. Det är jättebra att människor vill skänka pengar men se skillnaderna: 44 miljoner vs minst 7 MILJARDER. De 44 miljonerna är tacksamma i hungriga magar men minst sju miljarder mättar betydligt längre.

Jämför vi då vad pengarna ska gå till är det som så att samma dag någon blir inskriven som asylsökande så utgår det en dagpenning till den asylsökande. (Vi förutsätter att de får ett boende, en säng och mat för det ska de ha, pengarna är utöver det). Räknar vi en ensam person så får denne 24 kronor om dagen. Det är inte mycket men blir 782 kronor i månaden (30 dagar). 782 kronor är inte farligt alls men senast igår berättade de på nyheterna att antalet som sökte asyl i september månad var 24 306 personer. Låt säga att dessa personer bara sökte asyl i en månad innan de fick besked. Det skulle innebära att dessa personer, under en månads tid, fick strax över 19 miljoner i "peng". Inga andra kostnader är inräknade i detta. Jag har full förståelse för att människor flyr krig men tittar man vidare på vilka som söker asyl är exempelvis Albanien och Kosovo representerade under de tio länder varifrån flest människor söker asyl. Det må vara fattigt där och de mår inte bra men det ger inga asylskäl. Hela systemet är fel när dessa personer ens kan sitta och ta plats på boendena för de som verkligen har flytt kriget.

Asylsökande i Sverige. /sr.se
Många är de som säger att vi inte kan prata pengar när människor lider, men vi måste. Vi måste se på detta som om det var vår egen familjebudget och ingen kan se de siffror det går att hitta, för att sedan påstå att detta fungerar.

Lågvattenmärket är då när vi tar hem biståndspengar till svältande barn för att asylsökande, utan asylskäl, ska få en "peng" att leva för. Förklara för de undernärda barnen i Afrika att maten de vill ha tyvärr inte kan ges till dem då de pengarna har använts för att bosätta människor, som inte kommer att få stanna, tillfälligt i Sverige.
Det är för mig pinsamt.

Under alla andra former av budgetar, i alla nämnder och grupper där det finns en budget över huvud taget, ska det räknas på. Räcker inte pengarna får man dra ner på något annat. Det är så en ekonomi fungerar. Om de tilltänka pengarna till Migrationsverket inte räcker på långa vägar. Är lösningen då att ta pengar från världens utsatta som aldrig kommer att kunna ta sig till Sverige?
Det tycker inte jag. Jag tycker vi ska göra tvärtom.

http://www.svt.se/kultur/nastan-44-miljoner-till-varldens-barn
https://start.varldensbarn.se/profilprojekt/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6270447
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6270209
http://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Skydd-och-asyl-i-Sverige/For-dig-som-ar-vuxen-och-har-sokt-asyl/Ekonomiskt-stod.html
http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Statistik/Aktuell-statistik.html
http://www.sida.se/Svenska/sa-arbetar-vi/Detta-ar-svenskt-bistand/Sveriges-bistandslander/