fredag 23 oktober 2015

Ensamma flyktingungdomar.

Kraftig ökning av ensamkommande barn.
Sveriges civilförsvar haltar enligt riksrevisionen.
Poliser klagar över orimliga arbetsförhållanden.

Ovan är måndagens tre toppnyheter på Ekot.
Jag känner ständigt att jag är tjatig. Tjatig då det känns som om allt handlar om asylsökanden i olika former. Med tanke på att två av tre toppnyheter handlar om just detta känns det ändå som att det inte går att blunda för det vilket också är anledningen till att många inlägg handlar om just detta.

Antalet ensamkommande flyktingbarn ökar drastiskt.
Jag ska börja med att vända mig emot detta uttryck. I Sverige är vi barn fram tills vi är arton år och blir myndiga men jag kan inte påminna mig om många svenska nyheter där en person som uppnått minst femton års ålder refereras till som barn. Vanligast bör vara att använda ordet ungdomar vilket i sin tur gör att jag anser att det ska heta ensamkommande flyktingungdomar om det ska vara något. De flesta var tidigare 16-17 år men är nu cirka 15 år. Antalet barn, sju-åttaåringar, som kommer ensamma till Sverige lär inte vara överrepresenterade när många av dem har skäggväxt. Ensamkommande flyktingungdomar.
Antalet har ökat drastiskt. Ok. Hur ska vi då göra?

Polisen går på knäna och tvingas prioritera om det de ska göra. Mer och mer tid tillägnas de som anländer till Sverige och våra boenden. Jag tycker inte det sistnämnda är konstigt med tanke på hur många och olika människor som trycks in under samma tak. Människorna har mindre plats än en svensk mink sett till ytan. Var är då alla aktivister?

Kommun efter kommun berättar nu att de inte klarar av anstormningen av flyktingar. Hela systemet kollapsar och välfärden är i en total kaos.

Detta blir totalt fel!
Vad tror regeringen händer när polisen inte har tid med "småbrott"?
Vad händer när "vanliga" människor anser att ingen lyssnar på dem?
Att ingen ser den sanning de lever med?
Uppdrag Granskning för ett par månader sedan var ett levande exempel:
Flytta in och bosätt dig i någon annans hus. Tälta var du vill och skräpa ner var du vill. Skulle någon kommentera det är de rasister. Svenska myndigheter och polis står bakbundna när människor som kommit till Sverige tar för sig som om alla saker i vårt land är offentliga och till för just dem. Det handlar inte om främlingsfientlighet eller rasism, det handlar om att just den familjen vill kunna åka till sin sommarstuga de har betalt för. Som de köpt och vårdat med omsorg.
Det förstörs av människor som lever på att känna sig utsatta när svensk tv dyker upp.
Det är alla andra som är hemska, de har inte gjort något.

Jag tror att det vi sett de sista veckorna runt om i Sverige är resultatet som dyker upp när människor inte längre anser sig värdefulla. När människor känner sig trampade på. När människor anser att de särfördelas och behandlas annorlunda.
Vad hade hänt om ett gäng infödda svenska ungdomar hade bestämt sig för att ta någon annans stuga i beslag? Eller bosatt sig i tält utanför något kommunhus?
Jag har svårt att se att människor hade protesterat för deras skull eller att myndigheter hade låtit dem stanna för att de blev handlingsförlamade.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/620773?programid=4540