lördag 25 mars 2017

Föräldraansvaret!

Tänk om detta hade hänt i Sverige..
En restaurangägare väljer att ge barnfamiljer med skötsamma barn rabatt.

Från artikeln:
"Italienarna slits mellan hur de själva tuktades och en modernare syn på uppfostran. Luisa Marigliano har arbetat som föreståndare på en förskola i Rom i mer än 30 år. Hon tror att den bristande toleransen med barn har med den ekonomiska krisen att göra. Många italienare har svårt att få pengarna att räcka och det är en orsak till att det aldrig har fötts färre barn än nu. De få barn som finns, uppfattas som störande.
– Barnen får inte vara i vägen för vuxna och vice versa. Vi måste fortsätta att umgås på ett naturligt sätt över generationsgränserna. Och motivationen att uppföra sig väl ska komma inifrån, inte utifrån med hjälp av en rabatt, tycker Luisa Marigliano, som är kritisk till Antonio Ferraris initiativ."

Jag skrattade rakt ut.
Ouppfostran kan inte förklaras bort på något annat sätt än att föräldrarna är för slapphänta. Det går en röd tråd genom de familjer där barnen är ouppfostrade; de saknar uppfostran.
Många av familjerna har föräldrar som satsar på sina egna karriärer, lämnar bort barnen ständigt och anser att det är samhällets uppgift att sköta barnen.

Till och med förskoleläraren i artikeln skyller på att det egentligen är andra människor som är överkänsliga för att det finns så få barn. Eller hur?

Vem vill gå på en restaurang och störas av springandes och skrikandes ungar?
Inte jag. Går jag på restaurang så vill jag ha lugn och ro och är barnen med så ska de sitta stilla. Punkt slut. Klarar de inte det får de inte följa med. Mycket enkelt.

Vi har inte varit ute och ätit tillsammans de sista fem åren av en väldigt enkel anledning.
Barnen kommer inte sitta stilla.
Vi är inte beredda att jaga runt för de är för små helt enkelt.
Vi är inte heller intresserade av att behöva tysta dem för att inte störa några andra.
Trots fem barn anser jag nämligen inte att alla andra ska ta hänsyn till dem utan tvärtom.
De får både andas och prata i normal volym men de ska inte störa NÅGON annan.
Alla andra har nämligen också tagit sig dit för att äta och är inte ett dugg intresserade av att sitta och lyssna på våra telningar.
Det kallas för hänsyn och fram tills den dag barnen har lärt sig vad det innebär, ska de inte följa med på restaurangen.
Jag ser inte det konstiga i det.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/italiensk-restaurang-ger-rabatt-till-stillsamma-familjer