torsdag 26 oktober 2017

När är man rik?

Inte nog med att du ska studera en lång tid av ditt liv, så ska du sen arbeta i väldigt många år. Har du då varit duktig och utbildat dig så att ditt yrke verkligen gynnar andra, då anser denna forskare att du ska arbeta längre än dem som inte studerat.
För precis så ser jag på det.
svt.se

En utbildning behöver inte betyda mer pengar i plånboken för det finns många yrken som inte genererar några större summor.
Du har dock ett helt liv på dig att tänka ut hur du ska göra.
Du har tid att spara och fundera över hur du vill ha det.

En forskare, ett bra tecken på att all forskning inte är meningsfull, anser att rika och fattiga ska få olika pensionsåldrar. När är man då rik?
Eller fattig?
Var ska gränsen dras?

Jag kan mycket väl tänka mig att arbeta tills jag är hundra om systemet tillåter det men inte heltid. Någon dag i veckan kanske om jag har turen att få leva så länge.
Ska gränsen bara dras för dem som har ärvt sin rikedom eller för dem som har arbetat sig till den?
Jag tycker ju att incitamentet för att göra någonting vettigt under sina arbetsår försvinner kraftigt om det inte är så att det lönar sig i slutändan.

Forskaren säger att den som har en dålig pension lever ett mindre antal år än den med en högre pension. Med andra ord så ska alla som arbetat sig till en bra pension skämmas och sedan helst då arbeta några år till. Om det nu är så att den med en hög utbildning lever längre, kanske det är bättre att helt enkelt bara informera ungdomarna om det.
Studera så lever ni länge!

Jag tror inte det handlar om pengar utan om livssyn.
Ingen säger att någon faktiskt är lyckligare för att de har pengar utan det kan vara tvärtom.
Det som är lyckan för mig behöver inte vara det för någon annan och jag tror inte ett dugg på att det är kopplat till utbildningen.

Ska detta införas vill jag veta var gränsen för fattig/rik ska vara så att jag kan sluta jobba strax innan rikedomsgränsen och dra nytta av båda fördelarna.
Jag väljer att vara lycklig och hoppas att det kan göra att jag lever länge.
Forskarens åsikter lär återfinnas långt ut på vänsterkanten.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/infor-olika-pensionsalder-for-rika-och-fattiga