söndag 1 maj 2022

Ett Hällevik för framtiden?

Hälleviks Hamnby.
Gulligt och fantastiskt!
Inför valet för fyra år sedan tog de då ledande oppositionspartierna mod till sig och lyfte ur området kring Hälleviks rökeri. Det behövdes inte göra någon förändring av en plan när partierna ändå inte ansåg att man skulle bygga något där. Så länge jag fanns med i den lokala politiken så fortsatte det tänket.
När jag försvann förändrades tänket.
Båda de ledande oppositionspartierna satte nu i ledande position in ärendet igen och godkände bebyggelse. Sedan dess har det varit bekymmer och att det ena partiet nu går ut och protesterar är hyckleri.
Gräv din egen grav och trilla sedan i själv.


Hälleviks hamnby, enligt bilden, är den nya planen!
Vi andra som bor i Hällevik ska helt enkelt bara förstå att de som vill bygga behöver tjäna sina pengar. För mig fungerar det inte så för min grunduppfattning sedan jag satt som opposition i kommunen, var att vi INTE ska bygga något i detta område.
Om man absolut måste göra något med de gamla rökeribyggnaderna, så riv dem och gör något för allmänheten. I värsta fall så bygg litet och med en ursprungstanke i att detta ska vara något för alla i Hällevik, men inte några höga hus.

Byggnadsnämnden i Sölvesborgs kommun - tänk på denna! - leds av de styrande i Sölvesborg. Sverigedemokraterna, moderaterna, kristdemokraterna och SoL.
Moderaterna går nu ut och tycker att det är fel - men de är själv representerade i alla instanser.
De lyfte själv in området igen.

Att det nya förslaget skulle få lägre hus försöker man bluffa.
Genom att inte erkänna att man vet någonting så kan man leva på det länge och sedan protestera för att synas lite för spåren på sociala medier visar att man som parti har ledande företrädare som anser att det ska byggas som det ser ut nu.
Allt för att vara vän och klappa medhårs.

Ägarna av tomten är i mina ögon bra människor och jag förstår att de vill tjäna på investeringen de ska göra, men för mig som Hällevikare är förslaget fortfarande lika fel. För att kunna bygga med en tanke om att det inom hundra år ska ske en större vattenstigning, sätts höga socklar in.
Därefter menar man att husen har blivit lägre då det från sockeln till nocken är lägre än tidigare.
Sockeln låtsas man inte om.
Som bilden ovan är nu visar så är byggnaderna fortfarande lika höga.

Sverigedemokraterna går ut och säger att man tagit hänsyn till rätt lutning på taken och höjden i detta nya förslag och moderaterna protesterar mot det. Det man som allmänhet då bör veta är att båda dessa har varit med och godkänt detta bakom de stängda dörrarna. Som en enhet, Samstyret, har man nämligen ständiga möten i det som kallas rådet där samtliga de styrande partierna sitter med.
Ett parti vet vad de gör och tänket "good cop, bad cop" slår igenom här.
Troligtvis för att moderaternas starka fäste finns i Hällevik, varvid de fick rollen som good cop och protesterar mot det man själv har varit med på - men offentligt.
Det ger publicitet inför valet.
Man låtsas värna hembygden utåt, men erkänner inte att man var en del i att föra in planerna igen.
Offentlighetsprincipen finns dock i detta och såvida man inte sätter sig över den med så finns det kopior kring detta. Annars finns det skärmdumpar.

Man lockar nu med att det ska bli affärsverksamhet och allmänna platser i det nya förslaget.
En standpromenad runt!
Någon form av torgverksamhet!
Alla har väl varit på torget som byggdes i Ljungaviken, som skulle vara det första som mötte besökarna? Nej.. just det. Det blev aldrig av, trots att det räknas till en stad.
Tror någon på fullt allvar att tankarna på detta i Hällevik är någonting annat än en lockelse?
Vad som helst, bara man får bygga högt så att man kan tjäna pengar på det.

Jag litar på att medborgarna inte är så förblindade och inser att allting inte är pest eller kolera. Hot om mer industri, höga byggnader eller vad som helst hjälper inte.
Jag är inte till salu i detta och ska man bygga, med en sådan sockel, så bör husen inte vara högre än husen bakom - tillsammans med sockeln.
All logik säger att husen närmst haven inte ska vara högre än husen bakom. 

Hjälp till att protestera!
Hällevik måste få fortsätta vara en genuin och liten by, utan halvkorrupta politiker som säger vad som helst för att få lite uppmärksamhet inför det stundande valet.
Nederst finns länken där du kan skriva till kommunen och berätta hur du vill ha det så ta tillfället i akt!