tisdag 31 maj 2022

Kommunerna kanske ska tänka om?

Lärarflykt från landets skolor och lärarnas marknad?
Det må det vara men jag tänker att det förmodligen ser ut ungefär likadant i de flesta branscher. Jag har fått veta att jag hade otur och kom in i kommunen i ett dåligt läge.
Trots betydligt mer än tio års anställning som lärare i Sölvesborgs kommun så skulle jag kunna höja min lön med nästan 10 000 kronor genom att byta kommun.
Detta trots att jag jämfört med de absolut flesta har betydligt mer utbildning än andra.
Två utbildningar och en massa ämnen då jag läst in dem i efterhand.

Lönemässigt hjälper det inte utan man menar att man ska försöka fixa till det över sikt.
När man sen inser att nyanställda går in på en ingångslön som ligger högre än min lön efter alla år, så blir man irriterad. Rätt så mycket faktiskt.
Snacket blir då att de ligger rätt och jag fel, men att det ska fixas.

Vill kommunen behålla sina trogna anställda?
Sölvesborgs kommun bryr sig inte.
Jag hade som ett förslag och drev att ett bonussystem skulle införas för att de anställda inom exempelvis vård och skola, som valde att troget stanna kvar.. de skulle få en bonus som successivt skulle ökas på. Jag som då har nästan sexton år i skolan skulle kanske hamn på tre olika ställen lönemässigt.
Kanske ett hopp var tredje år.
Detta för att få tag i dem som väljer att satsa på ett ställe istället förr att flytta runt.

Jag ser många fördelar med mitt yrke och närheten det skapar, men även motsatsen.
Lärare.
Det är alltså fullt möjligt att höja sin lön väsentligt genom att hoppa runt ett par gånger. Kommunens system gör nämligen inte att det lönar sig att vara trogen. Fördelen med mitt jobb nu är att jag kan gå dit, men lönemässigt skulle jag bytt för länge sen.

Om man då inte vill att det ska bli som i klippet nedan med lärare som ständigt byter runt... då behöver man göra et attraktivt att inte flytta på sig. Vill man ha en kontinuitet så behöver man tänka om kring sina anställda och hur pass högt man ser yrket. 
Skulle lärarlönen ha samma löneutveckling som politiskt anställda så kunde vi börjat snacka. Vi behöver människor som är trogna sin arbetsplats för elevernas skull.
Det enda sättet att få någon att stanna kvar det är faktiskt att erbjuda en korrekt lön eller att helt enkelt ge andra fördelar. Kan man lägga till femsiffriga belopp på sin lön i månaden, genom att börja pendla tre mil så är det svårt att få incitamentet att stanna.
Kommunerna behöver tänka om och tänka rätt!
Gör det lönsamt att vara trogen sin arbetsplats!