onsdag 25 maj 2022

Ett stort grattis till mig själv!

Efter tre års studier så var det igår opponering, vilket gick över förväntan bra med enbart småsaker att fixa till för maxbetyg. Inte nog med det så fick vi båda frågan om exakt vad vi jobbade med för svenskan i uppsatsen var perfekt. Eget skryt luktar illa men detta är så oerhört skönt!
Världens bästa Matilda och jag är klara! 
Vi kan titulera oss som specialpedagoger när alla papper är klara.

Att det skulle bli skolan när jag valde inriktning för många år sedan, det var inte en självklarhet. Jag valde mellan vården och skolan, men valde skolan på grund av bekvämligheterna som är uppenbara. Sommarlov är fantastiskt skönt när man har barn och får vara lediga med dem hela tiden.
Efter flera års kvälls och helgjobb ville jag dessutom ha möjligheten att välja bort det. 
Jag är säker på att jag gjorde rätt val för jag älskar att arbeta med barn.
Oerhört givande på alla sätt.
Oavsett ålder så är barn och ungdomar något som lyfter tiden.
Problem runt barn är dessutom i majoriteten av alla fall föräldrarnas "fel":
De flesta gör det självfallet inte med vilje, men okunskapen eller en blind tro på sina telningar skapar bekymmer större än man kan ana.

För flera år sedan ringde jag hem till en förälder och berättade att dennes barn sparkat sönder en del av skolans idrottsmaterial och att jag hade sett det.
Hade någon ringt så till mina föräldrar hade jag knappt vågat gå hem för jag hade vetat hur konsekvenserna skulle se ut.
Problemet där och i många fall därefter är att föräldrarna lyssnar och sedan försvarar barnet. Någon annan tvingade dem. Någon annan gjorde något värre. Någon annan är egentligen ansvarig. 
Många gånger förstärker sedan föräldrarna det dåliga beteendet för istället för att förstå att lärare följer de regler som är satta och att deras egna barn kan göra fel, så väljer de hellre att jaga andra ansvariga. Häng skolan, lärarna på plats, kompisarna.. men det var inte det egna barnets fel.
Det kallas för en ordentlig björntjänst och är inget som någon behöver för att fungera som vuxen.

Tre års studier.. ja, det har faktiskt gått fort och i omgångar har det varit väldigt mycket att ta in. Väldigt mycket litteratur och antalet lästa studier är en hel mängd.
Men jag tror på ordspråket:
Kunskap är makt.
Nam et ipsa scientas potestas est.

Allt du läser, allt som tas in. 
Någon gång finns det en mening med det för kunskap är aldrig någonsin fel.
Kunskap är nämligen alltid rätt.

Jag lägger till en utbildning till på min meritlista och har redan sökt in till nästa. Innan jag dör ska jag ha läst in allt som kan vara av värde för jag älskar att träffa andra människor som läser. Andra människor som är kritiska och som ifrågasätter saker. Som inte köper vad som står överallt.
Dessutom kan man också råka träffa på någon som man inte vill släppa.
Matilda!
Det bästa med hela kursen för inte nog med att det känns som om vi känt varandra i ett helt liv, så är vi lika nördiga på exakt samma saker. Det blev gapskratt när det visade sig att du också spelade fiol. Det är skumt när någon man tidigare aldrig har träffat har samma åsikter och tankar om saker, men ändå inte är exakt samma. Som är lika petiga i vårt språk..
Vi avslutade kursen med bravur!
Matilda med hjärnskakning.
Jag med njursten.
Båda med inställningen att allt löser sig..
Vi är klara!

Dagen spenderades sedan med besök inom vården och en burgare i Karlshamn - tack till dig i kassan för ditt tillrop! Det värmde! Därefter tårta hemma med familjen.
Tre år med heltidsjobb, halvtidsstudier, politiken, fem barn och deras fritidsaktiviteter samt allt annat som ingår.. nu blir det lite lättare vilket är bra när valet nu tornar upp sig!

Så hipp hurra till oss, Matilda och mig, samt för framtida studier!
Nu kommer fokus främst riktas på valet, MED det självklara partiet.
Trevlig långhelg alla!