söndag 20 november 2022

Lite högre lön till chefen?

Vem bestämmer ditt värde?
Det är lätt att säga att alla är lika mycket värda, men när verkligheten sedan gör på ett helt annat sätt så kan det vara väldigt svårt att acceptera att det är så. För är vi lika mycket värda?
Till och med LO (!) reagerar mot att chefer har i snitt en tioprocentig löneökning, medan en vanlig arbetare bara kan drömma om de ökningarna.
Det verkar som att LO faktiskt har fått en bra ordförande.

Inom vissa områden behöver du absolut inte kunna någonting på ett arbete.
Som politiker kan du nämligen ta dig in och få en gigantisk lön utan att varken ha en utbildning eller erfarenhet. Det räcker att du håller med rätt person och gör som du blir tillsagd.

För mig är det viktigaste som att allting ska vara konsekvent.
Ingen är mer värd än någon annan och då borde det verkligen vara en självklarhet att löneökningar inom samma företag, också slår jämt över alla som finns i företaget.
Det finns alltid de som kan vara värda lite mer, men det ska vara bundet till vad de har gjort och inte vilken position de har.

På ett arbete finns det alltid de som bryr sig lite extra.
De stöttar till, hjälper andra och kanske bara är de som möter någon med ett leende istället för en sur uppsyn. Det kan vara värt mer men är det sällan. Främst brukar istället de komma som är experter på att berätta och skryta om sig själv.

Så har du gjort mycket för bygden?
För samhället och landet i stort?
Det har du säkert.
Oftast för att det faktiskt gynnar dig själv.
Jag var inte gympaledare i över sex år för att jag älskar gymnastisk utan för att barnen ville gå på gympa. Mina föräldrar engagerade sig inte i musikskolan för att de ville utan för att det var mitt och min systers stora intresse. Man gör det man själv är intresserad av och det är helt ok.
Man måste dock inte skryta om det.
Hela handlingen faller på sig själv när du måste berätta att du är bäst.

Så ska lönen upp?
Ja, över lag anser jag att den ska upp men jag anser också att det ska vara bundet till de handlingar du gör. På samma sätt också för det du inte gör.
Att ge chefen en tioprocentig ökning och arbetaren någon enstaka procent.. det rimmar dock illa i vilket företag som helst. Speciellt om et är ett statligt ägt där lönerna redan är i taket.