onsdag 28 december 2022

Dags att syna Sölvesborgspolitiken: Barn och utbildning avsnitt 2.

Jag började igår med att beskriva punkterna nedan, som det nya styret i Sölvesborg säger att de ska driva igenom nästkommande mandatperiod. Punkterna finns nedan och här:
  • Mindre barngrupper.
  • Bygga om Markgatan och se över behovet av nya förskolor.
  • Fortsätta arbete med ett brett utbud av barnomsorg.
  • Nya lokaler på Mjällby skola - särskolan.
  • Alla förskoleklasser ska ha två pedagoger.
Idag beskriver jag kommande punkter och tänker dessutom hänvisa till det program som MEDborgerlig Samling i Sölvesborg tog fram inför valet. Många påpekar nämligen att man inte ska kritisera utan framföra sina egna åsikter - vilket jag tycker är helt rätt.
Partier som inte sitter på makten har dock som uppgift att just kritisera.
Kritisera och peka på vad de själv vill förändra.
I detta ska man då även säga vad man själv vill och för MEDborgerlig Samling i Sölvesborg finns allt vi vill precis här: https://www.medborgerligsamling.se/app/uploads/2022/08/Kommunpolitiskt-program-for-Solvesborgs-kommun-2023-2026.pdf
Det är vårt valmanifest inför detta valet.

Så vad vill det nya styret då?
Utöver punkterna ovan så vill de följande:
  • Kunskapsgaranti på lågstadiet.
  • Arbetsmarknadskunskap på schemat inför gymnasievalet.
  • Mer satsningar till fritiden för barn och ungdomar.
  • Läxfritids så att alla barn ska nå målen.
  • Bra utbud till Furulundskolan.
  • Dialog med näringslivet för nya utbildningar.
Kunskapsgaranti på lågstadiet. Dessa satsningar kommer med jämna mellanrum och har olika namn. Lågstadiesatsningen kom för ett par år sedan och avlöste då tidigare satsningar. 
Enligt mig har man som kommun inte förstått att kontinuitet och kunskap är det som behövs. I MEDs program vill vi satsa på just det. 
En bra tanke bör också vara denna och jag kan ha mig själv som ett ständigt exempel.
Jag är utbildad lärare för 6-12 år i matte och no.
Därefter läste jag in samtliga andra ämnen och får med några av dessa behörighet att undervisa upp till årskurs nio. Efter det har jag läst in specialpedagogprogrammet.
Jag har diverse ledarskapsutbildningar.
Hjälper det?
Nej.
Lönen är inte adekvat med utbildningen.
Varför?
För att jag är väldigt trogen.
Att vara anställd i Sölvesborgs kommun innebär nämligen att man sätter sig i en dålig lön som sedan är sjukt svår att förändra. Vill jag få upp min lön måste jag säga upp mig, arbeta något år i en annan kommun där jag utan bekymmer kan höja lönen med upp till 10 000 kronor i månaden, för att sedan komma tillbaka till Sölvesborg.
Såhär gör väldigt många för det fungerar.
Jag har stannat i kommunen och trivs på skolan jag arbetar, vilket gör att jag hamnar långt under i lön. Vill kommunen se till att människor med kompetens och vilja för platsen de arbetar på ska stanna, så kan man faktiskt bara införa en trappa.
En trappa som ger en viss pott efter tre år som anställd.
Fem år som anställd.
Tio år som anställd.
Se till att det inte lönar sig att hoppa omkring i kommunerna.
Kunskapsgarantin har inget med politik att göra, utan bara om floskler. Det finns inte en enda personal inom någon form av verksamhet med barn, som inte gör sitt bästa för eleverna.

Arbetsmarknadskunskap på schemat?
Kommunalråd Mårtenssons paradgren. Det hjälper inte att jag förklarade redan för fyra år sedan att det inte fungerar så. Kommunen är inte Skolverket och bestämmer inte läroplanerna. Hade man som politiker då gjort det man borde göra och läst in sig så hade man dock redan sett att detta finns.
Ämnen hem och konsumkunskap är det ämne som främst pratar om detta men det ingår även i samhällskunskapen. Politikerna kanske skulle få en utbildning i det de ska styra över?
Pinsamt.

Mer satsningar till fritiden för barn och unga?
Jättegulligt och ett socialistiskt drömtänk.
På fritids ska dessutom läxläsning införas.. och jag undrar vad de inte förstår.
Jag protesterade för fem år sedan och fortsätter nu.
Man kan tycka och tänka hur man vill, men både dagis/förskola och fritids är en verksamhet som finns till för att föräldrar ska arbeta. Jag är helt emot att det är så uppstyrt som det är och det är INTE deras roll att lära barnen att läsa läxor. De kan självfallet erbjuda det.. men just det.. om politikerna hade haft koll hade de vetat att det redan finns!
Slå in öppna dörrar.

Furulundskolan. Där ska det finnas ett bra utbud säger de. Näringslivet ska med få tycka till.
Ja. Det är ju jättebra. Så bra att MEDborgerlig Samling i Sölvesborg skrev in i sitt program - innan valet - att vi vill se mer yrkesförberedande utbildningar.
Det som har skett i samhället är en katastrof för den dag alla har en akademisk utbildning men inte kan skruva in en skruv på rätt ställe.. då kommer man inse att alla yrken behövs.

Sammanfattningsvis. Vad tycker jag om punkterna?
Jag tycker att de är meningslösa.
Majoriteten av dem hade kommunalråd Mårtensson kunnat genomföra de år hon har suttit, om hon nu hade velat det. Nu säger man det för att det ska låta bra.
Utöver det blir det löjligt.
"Bra utbud till Furulundskolan".
Helt ärligt!
Vilket parti i kommunen skulle inte kunna skriva in det i sitt program!?